Drezdába érhet a prágai ár

2002.08.15. 10:40
Tovább romolhat az árvízi helyzet Drezdánál, mivel a Moldva áradása elérte a szintén áradó Elbát. A város vezetői a gátakért aggódnak, biztosra vehető, hogy újabb városrészeket önt el a víz. Bajorországban levonulóban a Duna áradása, a tartomány 1500 fős mentőalakulatot küldött Drezda megsegítésére.
Továbbra is válságos a helyzet Drezdában, melyet tovább ronthat, hogy a Moldván levonuló árhullám lassan eléri az áradó Elbát. Amennyiben tovább nő a vízszint, átszakadhatnak a várost védő gátak - írja a dpa. Németországban eddig tizenkét ember halálát okozta az árvíz. Az Elba és mellékfolyóinak áradása már Brandenburg tartomány egyes településeit is fenyegeti, Bajorországban viszont enyhült a helyzet.

Átszakadt egy gát

A németországi Bitterfeld 16 ezer lakosának el kell hagynia a várost, mert csütörtökön a Mulde folyó gátja 500 méter szélességben átszakadt. A keletnémet vegyipar fellegvárának ipari övezete egyelore nincs veszélyben - jelentette az ARD televízió. A veszélyeztetett tartományok közé Brandenburg is bekerült: a négyezerlakosú Mühlberg település lakóit távozásra szólították fel, mert az érkező árhullám feltehetően jóval magasabb lesz, mint a gát. Szász-Anhalt tartományban Bitterfelden kívül Dessauban is súlyos a helyzet: a folyók találkozásánál fekvő városban attól tartanak, hogy a megáradt Elba visszaduzzasztja a Muldét.

Visszatérő kitelepítetteket evakuálnak

Drezdában jóval nyolc méter feletti vízmagassággal számolnak, a legmagasabbal 1845 óta. Csehország felől újabb árhullám fenyegeti Szászország fővárosát, miután a megáradt Moldva felduzzasztja a Prága folyójával Melniknél egyesülő Elbát. Drezda Laubegast és Gohlis nevű negyedében fennáll annak veszélye, hogy az Elba gátja átszakad. A körzet lakóit a városvezetés felszólította, hogy ismét hagyják el házaikat, egyesek ugyanis az evakuálás után visszatértek. A rendőrség éjszaka tárgyalt a hazatértekkel és távozásra szólította fel őket.Légi úton megkezdték az intenzív osztályokon kezelt betegek más kórházakba vitelét, s a hadsereg akár kétezer beteg elszállítására is hajlandó. A magas vízállás, a betörő víz lehetetlenné teszi a folyamatos áramszolgáltatást, ily módon a betegek ellátását. Az áramszolgáltatás ingadozása, vagy hiánya, és a telefonvonalak megbénulása gyakori jelenség Drezdában.

Lipcse és Chemnitz is árvízre készül

A drezdai helyzet drámaiságát jelzi, hogy még a szintén árvíz sújtotta Bajorország is 1500 fős mentőalakulatot és 530 járművet küld segíteni a szászországi árvízvédelem munkáját. A folyó most már a Drezda alatti szakaszokon fekvő településeket is fenyegeti, Pirna városában többeket evakuáltak, Chemnitznél és Lipcsénél is komoly áradásokra számítanak.

Már nem emelkedik a Duna vízszintje

Időközben enyhült az árvízi helyzet a Duna felső folyásán, Regensburgnál és Passaunál megállt a vízszint emelkedése, egyes helyeken már csökkenésről számoltak be. Passaunál a 11 métert is elérte a Duna vízszintje, azonban a gátak kitartottak.

Az árvíz sújtotta Szászországba látogató Schröder német kancellár szövetségi segítséget ígért a helyreállításokhoz. Beszámolója szerint a térségben és Bajorországban kisvállalkozások százai mentek tönkre az áradások miatt. Véleménye szerint több helyütt is "kétségbeejtő" a helyzet.