Besült a buzibomba a Lánchídon

2005.07.10. 15:30
A Tomcat néven elhíresült rasszista, homofób blogger, Polgár Tamás a szombati melegfelvonulás előtt úgy tudta felszerelni rádiótávirányítású tojásszóróval összekötött gyalázkodó transzparensét a Lánchídra, hogy a londoni terrortámadások miatt fokozott készültségben járőröző rendőrök ebből semmit nem vettek észre. A szerkezet azonban a kritikus pillanatban besült.

Olvasónk képei a merénylőkről

A szombati melegfelvonulás megzavarására a Lánchíd egyik pillérére szerelt rádiótávirányítású tojásszóróval egybekötött transzparenssel készült Polgár Tamás, de a szerkezet besült – tudta meg az Index. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától megtudtuk, hogy a szervezők vették észre a Lánchíd budai hídfőjénél lengedező molinót, melyre a „hülye buzi melegek” feliratot mázolták a készítők. A BRFK az ügyet átadta a tűzoltóságnak, a szervezet sajtóosztályától azonban egyelőre nem sikerült közelebbit megtudnunk az esetről, ők visszairányítottak minket a rendőrséghez.

Aknavető helyett

A tizedik alkalommal megrendezett magyar leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fesztivál budapesti felvonulása szombaton 14 órakor kezdődött a Felvonulási téren, és a Lánchíd érintésével a Tabánnál ért véget, pár órával később. A magát csak Tomcatnek nevező Polgár Tamás blogjában elolvashatjuk miért helyezte a transzparenst a melegfelvonulás útvonalába: mert undorítja az egymáshoz tapadó férfitestek gondolata. Tomcat szerint attól, hogy valaki homokos, még lehet tisztességes ember, de idegesítik a a sáfrányszínű tüllruhába öltözött, boát lóbáló buzikurvák , ezért legszívesebben nekiállna aknavetővel rendet tenni köztük.

Ehelyett azonban inkább a Lánchídra helyezte el detonátorral és tojásokkal egybeépített transzparensét. Azért felülről tervezte a támadást, mert oldalról a rendőrség vigyázott a felvonulókra. Az eszközt barátaival annak ellenére fel tudta szerelni a főváros egyik legfrekventáltabb pontjára, hogy a londoni robbantásos merényletek miatt városszerte fokozott készültségben járőröznek a rendőrök.


A melegfelvonulás képei
A blogbejegyzésből kiderül, miből állt a támadóeszköz: egy transzparensből, ami felcsavartak két PVC-csőre. Ezt összekötötték egy damillal, a damilra pedig egy rádió-távirányítású szerkezetet helyeztek, aminek egy távoli gombnyomásra el kellett volna égetnie a zsineget. A transzparens a támadók elképzelései szerint a gombnyomás után letekeredett volna, "pár száz tojást" szórva a felvonulókra.

A bombariadó elmaradt

A távvezérlés azonban nem működött, ezért a bloggernek és csapatának ismét fel kellett másznia a Lánchídra és kézzel kellett elvágniuk a zsinórokat. Addigra azonban a menet már elhaladt, az előtűnő feliratot csak a turisták láthatták. Tomcat blogbejegyzése szerint felhívták a rendőrséget és bejelentették hogy bombát találtak, ám a diszpécser elütötte a dolgot annyival, hogy most nincs ilyesmire szabad emberük. Ugyanakkor ezt az információt a BRFK nem erősítette meg, szerintük a szervezők értesítették őket az atrocitásról.

Megkérdeztük a BRFK illetékesétől azt is, hogyan lehetséges, hogy a rendőrségnek nem tűnt fel a Lánchídra szerelt szerkezet. Bálint Gabriella, a főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy egyelőre vizsgálják a blogon leírtak valóságtartalmát, és amennyiben bebizonyosodik, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény történt, megindítják az eljárást. Ugyanakkor a rendezvényt nem zavarta meg az atrocitás, a sajtóosztály szerint tehát működött a rendőri ellenőrzés. Tomcat szerint azonban ez nem a rendőrségen, csak a detonátor hibáján múlott.