Vallási vezetőnek tartják az éheztető apát

2007.05.29. 14:21
Tisztelői gyógyító gurunak tartották F. Lászlót. Az éhező óbudai család feje meg van győződve arról, hogy ebben a bűnös világban csak a külső hatásoktól való teljes elszigetelődés segíthet az embereken. A sajátos indiai tanokból szőtt rituális világ több embert és családott tett már tönkre.

Az éhező óbudai család, a várandós édesanya tragédiája napok óta van az érdeklődés középpontjában. A férj ügyvédje, Kamarás Péter F. László előzetes letartóztatásakor azt állította, a rituális vonatkozásokról felröppen minden hír csak szóbeszéd, így a kozmikus energiával való táplálkozás kultusza is, és az is elképzelhető, hogy az asszony csak fogyókúrázott, és abba halhatott bele. Ma már azonban tudható, hogy - a magát energetizáló csodadoktorként beállító - F. Lászlónak családok szétszakításához lehetett köze. F. László az indiai Sai Baba tanai köré épített magánvallást, és furcsa misztikummal tette érdekessé fizetős pácienseinek.

Az m1 Szempont című műsora arról számolt be, hogy a valószínűleg már harmadik gyermekével várandós anya a szokásos évi tisztítókúrába halt bele. A csütörtökön kihallgatott apa ügyvédje elmondta, hogy folyamatosan, három hét alatt egyre kevesebb ételt ettek, és a végén már csak folyadékot ittak. Ezután ugyancsak fokozatosan egyre több ételt vettek volna magukhoz.

Eltitkolt gyermek

A tragédia a harmadik hét utolsó napjaiban történhetett, amikor a szülők és a kétéves kislány túlságosan legyengültek a böjtöléstől. Az apa a kétórás meghallgatáson azt mondta, nem gondolták, hogy a böjt a gyerekre hatással lehet, mert a kétéves kislány anyatejen élt.

Az éhhalál szélére sodort kislány létét egyébként a házaspár minden hatóság előtt eltitkolta. Sem a III. kerületi polgármesteri hivatal, sem a védőnői szolgálat, sem a gyermekjóléti szolgálat nem tudott róla. Valószínűleg nem kórházban született.

Tehetetlen hatóság

F. Lászlóra már 2005 novemberében felfigyelt a rendőrség, mert feljelentette egy magánnyomozó, miután kiderítette, hogy megbízója feleségét F. szektákra jellemző eszközökkel "megbabonázta". "A hatóság akkor semmit sem tehetett" - mondta a magánnyomozást megrendelő L. Pál, hiszen a guru minden szakképzettség nélkül "gyógyította" az embereket, és magánemberként mindenki azt csinál a szabad idejében amit akar.

2005-ben nem volt meg a bűncselekményt megalapozó gyanú, nyilatkozta az Indexnek Szigeti József alezredes, aki jelenleg az óbudai családi tragédia megbízott ügygazdája.

Kuruzslást az követ el, aki jogosulatlanul rendszeres orvosi gyakorlat körébe tartozó tevékenységet fejt ki. Mivel F. László nem adott gyógyszernek mondott szert egyetlen páciensének sem, nem vizsgálta őket, csak zenét hallgatatott velük, majd egy speciális szemüveggel fénystimulációval meditáltak, még nem bizonyos, hogy elkövette a kuruzslást.

Egyelőre vizsgálják még F. László esetében a testi sértés megvalósításának lehetőségét (a lelki sérülés is ide sorolandó), a több tanú által elmondott terhességből esetlegesen megszületett harmadik gyermek sorsát, ami már az emberölés lehetőségét is felveti.

A 2005-ös feljelentésben főszereplő hölgy azóta minden kapcsolatot megszakított a családjával. A társadalmi normákat felülíró vallási kötődése miatt bezárkózott. Most hároméves kisfiát is e sajátos világ szabályai szerint neveli.

Mivel az asszony szülei és az apa is megijedt a kisgyerekre erőltetett szabályoktól, gyermekelhelyezési eljárás indult. A perben a gyámhivatal figyelmét is felhívták F. László szerepére, de eljárás nem indult a vallási vezetővé előlépett mérnök ellen.

Agymosás

Az Indexnek nyilatkozó L. Pál - ő bízta meg a magánnyomozót - azt vallja, hogy a „guru” egy olyan furcsa vallást hozott létre, amellyel tökéletesen irányítása alá képes vonni nála gyengébb, könnyen befolyásolható embereket. A magánnyomozó feljelentésében ezt úgy fogalmazták meg, hogy az Elixír című lapban hirdető férfi „agymosást” hajt végre lelkileg instabil páciensein, akik eredetileg feltöltődni szeretnének a kezelésekkel.

„A férfi technikai eszközök segítségével meditál, és többek közt ezt tanítja meg pácienseinek is. Fülhallgatóval hangokat, impulzusokat közvetít, szemfedővel kizárja a külvilágot, a hozzá járó alanyokat relaxált állapotba hozza, és befogadóvá teszi a zavaros, nem európai kultúrkörbe tartozó tanításaira” – olvasható F. Lászlóról a gyermekelhelyezési ügyben írt papírokon.

A kisgyermek, aki az óvónője elmondása szerint nagyon erősen kötődik mindkét szülőjéhez, az anyjától hallottak alapján csúnya, szemét apukának nevezte édesapját, mikor meglátogatta, a tőle kapott pulóvert, ajándékkönyvet, sapkát, banánt a „szemetet a szemétre” kifejezéssel hajította a kukába.

Gnóthi szeauton

F. László Sri Sathya Sai Baba, egy Indiában avatárként (az avatár vagy avatára egy isten inkarnációja, testi megjelenése) tisztelt ember köré szőtte a maga füstölőkkel teli ábrándos világát. Meditálásra, és önmaguk megtalálására sarkallta a hozzá kerülő embereket.

E távol keleti vallásokból összetákolt különös képzelt világrend tanítása szerint aki erőtlennek érzi magát, és meg akar tisztulni, annak mindent meg kell tagadnia előző életéből. Mindent, ami valaha kedves volt számára, ahol jól érezte magát, vagy akit szeretett. Ki kell rekeszteni a külvilágot, nem nézhet televíziót, nem olvashat újságot, nem járhat szórakozni, nem tarthat kapcsolatot a bűnös többivel. Végletekig meg kell vetnie az összes világi hívságot, még az öltözködést is. Hús, és cukor fogyasztása nélkül kell étkeznie.

Sai Baba ars poeticája
Azért jöttem, hogy szívetekben meggyújtsam a Szeretet lámpását, és lássam napról napra egyre fényesebben ragyogni. Nem jöttem semmilyen vallás nevében, sem azért, hogy új felekezetet, egyházat teremtsek, vagy magam köré híveket gyűjtsek. Azért jöttem, hogy beszéljek nektek erről az Egyetemes Hitről, e Spirituális Elvről; a Szeretet útjáról, a Szeretet erényéről, a Szeretet kötelességéről, a Szeretet iránti elkötelezettségről.
Baba, 1968. július 4.

Ezek a dogmák azonban nem felelnek meg azoknak az elveknek, amiket a valódi Sai Baba mond az őt tisztelőknek. Ő ugyanis nem alapított saját vallást, a szeretetet mint világnyelvet hirdeti, és gyakran szónokol a család szentségéről.

Nem érzi magát bűnösnek

Az éhezéstől önkívületben lévő guru III. kerületi, Amfiteátrum utcai lakását, május 18-án nyitották ki rendőrök jelenlétében. F. László mellett egy halott nőt és egy éhezéstől teljesen legyengült kétéves kislányt találtak. A láthatóan rendkívül alultáplált gyermeket és apját - aki nem volt kommunikációképes állapotban - kórházba szállították.

A 36 éves asszony megtalálásakor már legalább egy napja halott volt, halálát a boncolás szerint spontán vetélést követő vérzéses sokk okozta. A rendőrség a kórházban őrizetbe vette a 37 éves családfőt. Védője, Kamarás Péter akkor annyit mondott: a család nem anyagi okok miatt éhezett. F. László ellen többek között kiskorú sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A 37 éves apa nem érzi magát bűnösnek az ellen felhozott vádakban.