Gyásznap a móri áldozatok emlékére

2002.05.10. 11:07
Gyásznap lesz hétfőn Móron - erről a városi közgyűlés döntött. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság pedig azt kezdeményezi, hogy a kormány hirdessen nemzeti gyászt a csütörtöki, móri bankrablás következtében elhunyt áldozatok emlékére.
Gyásznappá nyilvánította pénteki rendkívüli ülésén május 13-át Mór város közgyűlése; hétfőn a helység lakói kegyelettel emlékeznek meg az Erste Bank helyi fiókját ért fegyveres támadás áldozataira - tájékoztatta az MTI-t Tanárki Gábor jegyző.

Gyásznap lesz hétfőn Móron
Elmondta: a közgyűlés felkérte a város vendéglátóhelyeinek tulajdonosait, bérlőit, hogy a gyásznapon korlátozzák a nyitvatartást. A rendkívüli ülésen a képviselőtestület úgy határozott, hogy az önkormányzat saját halottjának tekinti az elhunytakat, s családjukat - amint az áldozatok nevét nyilvánosságra hozzák - 100-100 ezer forint gyorssegélyben részesíti.

A pénzt a város jegyzője és alpolgármestere személyesen viszi el az elhunytak hozzátartozóihoz, tolmácsolva egyben az önkormányzat együttérzését, részvétét. Gyászol Mór város polgármestere is, akinek a felesége - a bankfiók vezetője - is az áldozatok között van. A 15 ezer lakosú kisváros siratja a bankban lemészárolt áldozatokat: a középületekre, intézményekre kitűzték a gyászlobogót, a bank épülete előtt gyűlnek a kegyelet virágai.

A Kegyeleti Bizottság nemzeti gyásznapot kezdeményez

A Nemzeti Kegyeleti Bizottság pedig azt kezdeményezi, hogy a kormány hirdessen nemzeti gyászt a csütörtöki, móri bankrablás következtében elhunyt áldozatok emlékére. A nemzeti gyásznap annyit jelent, hogy az Országház előtt a nemzeti zászlót ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadás mellett előbb felvonják, majd félárbocra eresztik. Az ország valamennyi középületére fekete zászló kerül vagy szintén félárbocra eresztett piros fehér zöld lobogó. Az iskolákban tanórán belül vagy külön foglalkozáson kell megemlékezni arról, hogy mi miatt rendelték el a gyásznapot. A nyilvános szórakozóhelyek programját pedig adott esetben korlátozzák.