Hat év a csecsemőgyilkos anyának

2009.01.22. 18:10
Gyakorlatilag agyonverte 17-18 napos kisfiát egy 19 éves lány, akit meglehetősen idegesítettek a csecsemő körüli teendők, a gyerek ellátása helyett inkább szórakozni járt volna. A Debreceni Ítélőtábla hat év börtönre ítélte az anyát.

Hat év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a nőt, aki bántalmazta, és ezzel megölte 17-18 napos gyermekét. Az ítélőtábla így enyhítette a korábban ugyanennyi, de fegyházban letöltendő büntetést kiszabó, első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét.

A vádlott a cselekmény elkövetésekor, 2005 júliusában, 19 éves volt. A nő 2003-ban ismerkedett meg későbbi élettársával, először Kecskeméten laktak a férfi szüleinél, ott született első gyermekük. Két évvel később a vádlott szülei kérésére élettársával együtt visszaköltözött Rákócziújfaluba, ahol a szülői ház egyik szobájában laktak, majd a veszekedések, rendszeres viták miatt a fiatalok albérletbe költöztek. Ekkor született meg a második gyermek, akit nem akartak ugyan, de mivel a terhesség megszakítására már nem volt lehetőség, úgy döntöttek, hogy megtartják. A nő a szülés után hazament, a gyermeket édesanyja és annak élettársa, illetve édesanyja testvére látta el.

Az anyát gyermekei idegesítették, továbbra is szórakozni akart. Ebben az időszakban történt, hogy édesapja súlyos balesetet szenvedett, élettársa pedig magára hagyta. 2005. július 4-én délután a lány pontosan meg nem állapítható módon bántalmazta a csecsemőt: közepes a gyerek fejét tompa, kemény tárgyhoz ütötte, rázta a kisfiút, illetve a csecsemő nyakán fojtásra utaló nyomok is voltak. Az anya, bár észlelte, hogy a kisfiú halott, a kiságyába tette, és az éjszakát halott gyermeke mellett töltötte. Reggel szólt a főbérlőjének és az anyjának, hogy a gyermek hideg, hívjanak orvost.

A boncolás szerint egyébként a csecsemőt a halálát megelőzően egy-két nappal táplálták utoljára, a boncolásnál teljesen üres volt a gyomra. A kisfiú 17-18 napos volt. A csecsemő halála után a vádlottnak újabb gyermeke született.