Gyötrőszúnyog-invázió a Szigetközben

2008.06.04. 18:00
A Felső-Szigetközt ellepték az úgynevezett gyötrő szúnyogok. A rovar négy-öt nap alatt fejlődik ki és azonnal csíp, az irtásra viszont hónapokig tartó közbeszerzési eljárást kell kiírni. A mosonmagyaróváriak belügyminisztériumi gyorssegélyben reménykednek.

A környéken jelenleg is több millió szúnyog van. A kellemetlen rovaroknak idén nemcsak a meleg, de a térség mesterséges elárasztása is kedvezett

A vérszívók miatt sötétedés után a házakba menekülnek a helybeliek, de nappal se sokkal jobb a helyzet. Nemcsak a part menti tocsogók, de a bokrok is tele vannak szúnyoggal.

Ez ellen nem lehet védekezni, ha valaki bemegy a lakásába, kinyitja az ajtót, bemegy vele száz szúnyog, mindenkit agyon marnak, kínozzák az embereket, az állatokat, a kisgyerekeket, mondta Tóth István, a mosonmagyaróvári kistérségi társulás alelnöke.

A rovarokat azonnal irtani kellene. Erre pályázni lehet, de ahhoz 50 százalékos önrész kell. Ráadásul a munka elvégzésére közbeszerzési eljárást kell kiírni. Így viszont csak hónapokkal később indulhat a gyérítés.

Ennyi szúnyogot tíz éve még a helybeliek sem láttak. A kialakult helyzet miatt levelet írtak a belügyminisztériumnak, és tíz millió forint azonnali gyorssegélyt kérnek a vérszívók irtására.