Közeledik Budapesthez a H5N1

2006.02.28. 12:29
A madárinfluenza vírusától pusztult el az a bütykös hattyú, amit a fővárostól pár kilométerre északra lévő horányi révnél találtak. Háromkilométeres védőzónát vonnak Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer köré, míg a 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász, és Üröm települések tartoznak.

Az Állategészségügyi Intézet laborvizsgálatai megállapították, hogy a madárinfluenza vírusától pusztult el egy, a horányi révnél talált bütykös hattyú, áll Batiz András kormányszóvivő keddi közleményében. A magyar szakemberek szerint valószínűleg a H5N1-es, szélsőséges körülmények között emberre is veszélyes vírus okozta az állat elhullását, de a végső szót ebben is a Weybridge-i laboratórium mondja ki, amely az Európai Unióban egyedüliként foglalhat hivatalosan állást ebben a kérdésben. Emberek és háziszárnyasok sem itt, sem az ország többi részén nincsenek veszélyben, állítja a szóvivő.

Kedden 11 órakor összeült a Pest megyei védelmi bizottság operatív törzse, hogy a szükséges intézkedésekről - a lakosság szervezett tájékoztatásáról, a rendőri jelenlét esteleges fokozásáról - döntsön. Az általános szabályok szerint egy védő- és egy megfigyelési zónát kell ilyen esetben kijelölni.

Zónák

A 3 kilométeres védőzóna Dunakeszi, Alsó-Göd, Szigetmonostor, Horány és Pócsmegyer településeket érinti. Itt három baromfitelep, egy baromfikeltető, két hűtőház, egy baromfivágóhíd, és egy tojáslé-előállító üzem található. A 10 kilométeres megfigyelési zónába Sződ, Sződliget, Felső-Göd, Fót, Leányfalu, Szentendre, Pomáz, Budakalász, és Üröm települések tartoznak. A megfigyelési zónában háromezer példányos fácánállomány (Sződön), egy baromfikeltető és két baromfivágóhíd található.


A védő- és a megfigyelési zónák hozzávetőleges területei (Térkép: lazarus.elte.hu)

A megyei állategészségügyi hatóság vezetésével már elkezdődött az állattartók és feldolgozók számbavétele, ellenőrzése abban a sorrendben, amilyen közel fekszenek a bütykös hattyú megtalálási helyéhez, illetve az üzemek méretétől függően. A védőzónában tilos a baromfik szállítása, illetve később is hatósági állatorvos engedélyéhez kötött lesz. A megfigyelési zónában a belső mozgás engedélyezett, ám a baromfi, illetve feldogozott húsáru, tojás, tojásszármazék kivitele engedélyköteles.

Az érintett települések üzleteiben vásárolt baromfitermékek természetesen kivihetők a zónákból, ezek fogyasztása veszélytelen, mivel a boltokba csak bevizsgált termék kerül. Egyedül a számla megőrzése fontos, hiszen a vásárló - adott esetben - ennek felmutatásával tudja igazolni a hús eredetét.