Holttestek tömegeire bukkantak az elsüllyedt kompban

2008.06.24. 09:41
Sok holttestet találtak a mentőbúvárok azon a kompon, amelyik 862 emberrel a fedélzetén szombaton süllyedt el a Fülöp-szigetek partjainál. A haditengerészet szerint nem valószínű, hogy a már kimentett 43 személyen kívül bárki túlélte volna a tragédiát, ugyanis a mélység 15 perc alatt szippantotta be a hatalmas hajót.

Bőszen háborog a tenger a Fülöp-szigetek partjainál, így a haditengerészet csak nagy nehézségek árán kutathat a szombaton elsüllyedt, 862 embert szállító komp után. Annyi már biztos, hogy számos holttest van a hajóba zárva, mondta Edgardo Arevalo alezredes, a haditengerészet szóvivője.

Ám a búvárok egyelőre nem tudtak további részletekről beszámolni, mert túl nagy a sötétség az elsüllyedt hajóban, így képtelenség megállapítani, hogy hány gyerek, férfi, nő vagy idősebb ember holtteste van bent. A háborgó tenger pedig ahogy a bejutást, úgy a holttestek kiszabadítását is alaposan megnehezíti.

A szóvivő nem bocsátkozott találgatásokba arra vonatkozóan, hogy hány halottat rejthet a komp, de mint mondta: a hajó olyan gyorsan süllyedt el, hogy sokaknak nem volt idejük elhagyni a járművet. A parti őrség legfrissebb adatai szerint eddig 43 túlélőt találtak a katasztrófa után.

A komp helyi idő szerint péntek este futott ki a manilai kikötőből, nem sokkal azelőtt, hogy a Fengsen tájfun irányt változtatott, és lecsapott a térségre. A hajó motorja a viharban megsérült, majd szombaton sekély vizekre sodródva léket kapott és elsüllyedt. Túlélők szerint a tenger mindössze 15 perc alatt elnyelte a hatalmas kompot.