Tömeges Halpusztulás Csanyteleknél

2008.02.28. 19:16
Napok alatt több mint 150 mázsa hal pusztult el egy a Csongrád megyei Csanytelek melletti halastórendszerben. A halpusztulás körülményeit a környezetvédelmi hatóság mellett már a rendőrség is vizsgálja, mivel a halászok vízmintáiban az ammóniából a megengedett határérték százszorosát mutatták ki az első laboratóriumi vizsgálatok.

Mentik a menthetőt, miközben folyamatosan gyűjtik a haltetemeket a csanyteleki halászok a tavakból. Pár napja vették észre, hogy rengeteg a döglött hal a hálókban, sokkal több a megszokottnál. A csukák, süllők, harcsák és pontyok - csaknem félmillió hal - szinte mind elpusztultak, egyedül a kárász bírja a mérget. Összesen 150 mázsa hal pusztult el.

A hideg vízben a döglött halak lesüllyednek a tó a fenékre, ezért hálóval gyűjtik őket össze. A halászok azonnal vízmintákat küldtek több laboratóriumba, az első eredményeik szerint a mérgező anyag a vízutánpótlással jött a közeli csatornából.

Az 1300 hektáros tórendszer fokozottan védett természetvédelmi terület, az átvonuló vándormadarak fontos pihenő és táplálékhelye, egyelőre még becsülni sem lehet a károkat és azt sem lehet biztosan tudni, hogy mi okozta a mérgezést. A károk az előzetes becslések alapján elérhetik a 100 millió forintot is.

Szabó Zoltán halászmester a Független Hírügynökségnek elmondta: Félegyháza, Kecskemét felől jön ez a Dongér csatorna, hogy ott hol került bele az ammónia, mi ezt nem tudjuk, a Ph értéke olyan magas, hogy már abban is elpusztul a hal, de az ammónia az a százszorosánál is több a megengedettnél.

A Dongér csatornába naponta 15 ezer köbméter, elvileg tisztított szennyvíz kerül a környező nagyvárosokból. A halászok arra gyanakszanak, hogy az egyik szennyvíztelepröl kerülhetett tisztítatlanul a szennyvíz a csatornába, ez okozta a mérgezést. A környezetvédelmi hatóság szerint azonban ez még korántsem biztos, az ő vizsgálatuk még nem készült el..

Ha van benne szennyeződés, ami egy halastavat ilyen mértékben érintene, akkor magán a Dongéren is jelezték volna ezt a mértékű halpusztulást, de ilyen jelzés nem volt - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Kardos Sándor, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelet (ATIKÖFE) igazgatója. A halastavakban a döglött halakat madarak - köztük fokozottan védettek is - dézsmálják, most még nem lehet tudni, hogy emiatt volt-e madárpusztulás.