Háromszor csapott le a villámkezű lakótelepi rablópáros

2005.07.05. 18:14
Három üzletet is kirabolt feltehetőleg ugyanaz a rablópáros néhány perc leforgása alatt Óbudán. Személyi sérülés nem történt, ám az elkövetőnek mindhárom üzletből sikerült kisebb-nagyobb összegű készpénzt zsákmányolnia. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást az elkövetők felkutatása érdekében. A gyógyszerészkamara már napokkal ezelőtt figyelmeztetett a sokasodó óbudai patikarablások miatt.
Az Ágoston utcai patikarablás
- "Kezeket fel, ez egy fegyveres rablás!" - kiáltotta az Ágoston utcai patikába berontó két férfi egyike, mesélte az Indexnek a rablás történetét a gyógyszertár egyik tulajdonosa. A helyiségben két vásárló tartózkodott, "egyikük alig lát, a másik viszont nevetni kezdett a rablók láttán. Az utóbbira ráordítottak, hogy ne röhögjön" - mondta. Az eladó a rablás kezdetekor a patika raktárában pakolgatott, de a kiabálásra kiment az eladótérbe megnézni, mi történik, mert azt hitte, hogy a tulajdonos tréfálkozik. Az ismerős helyett azonban fegyverek csöve szegeződött rá. A rablók ezután a kasszából kimarkoltak pár tízezer forintot és távoztak, mondta.

Szinte végigrabolták a Szentendrei út és a Vörösvári út között-mentén lévő lakótelepet fél órán belül Óbudán. A III. kerületi panelházak tövében lévő kis boltok, patikák és egyéb üzlethelyiségek közül hármat szemelt ki az ismeretlen rablópáros, fél három előtt tíz perccel egy Kerék utcai lottózót, negyed óra múlva a közelben lévő Szél utcai patikát majd tíz perccel később a kissé távolabbi Ágoston utcai gyógyszertárat fosztották ki. Májusban már volt hasonló bűntény a III. kerületben, akkor is félóra alatt csapott le pont háromszor egy rabló.

A Magyar Gyógyszerész Kamara budapesti szervezete a hónap elején félmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a rablók kézrekerítőjének, az utóbbi időkben megszaporodott rablások miatt.

Annyit még a helyszínen megtudunk Tafferner Évától, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtósától, hogy a személyleírások és az elkövetés módszere alapján nagy valószínűséggel állítható, hogy mindhárom rablást ugyanaz a két ember követte el.

A személyleírás szerint a magas nyakú sötét ruhát, napszemüveget és maszkot viselő, harminc év körüli férfiak mindhárom esetben azonos módon jártak el. Egyikük megállt az ajtóban, míg a másik rabló a pulthoz lép és pisztolyával (szekrénytáras típus) a hátsó helyiségbe kényszeríti az eladót, majd a kasszából kivett pénzzel távoznak - így a módszer, ami mindhárom helyszínen pár százerer forintos zsákmányt hozott a gyors iramban dolgozó elkövetőknek. Lövés a rablások során egyszer sem dördült, az áldozatok közül sem sérült meg senki.

"Nem történhet baj"

A BRFK rablási osztálya és az akcióosztály "nagy erőkkel kezdett" a két harminc év körüli férfi felkutatásához, a betonházak között rendőrautók, rendőrökkel megrakott transzporterek cirkálnak még öt óra körül is, amikor az égen sötét fellegek tornyosultak, az eső eleredt.

A hármas akció híre gyorsan terjed a lakótelepen, biciklis szünidős kölykök hozzák-viszik a híreket, a házak lábazatainál kisebb csoportokban beszélik meg a közelben lakók a történteket. A szintén közelben lévő Flórián patikában is hallottak a rablásról, "mivel a rendőrök jöttek és szóltak, hogy vigyázzunk, mert rablások voltak", mondja a gyógyszerésznő. Az nem derült ki, hogy miképp lehet vigyázni ilyen esetben, ha nincs két jól megtermett biztonsági őre az üzeltnek, ami nem bankfiók. A lottózónál két idős nő sopánkodik, mint mondják jól ismerik az ott dolgozó férfit és nőt, sajnos korábban is volt már, hogy megtámadták őket.


Fotó: Nagy Attila

A lottózó szomszédjában egy bicikliszerviz, a szerelő nem látott és nem is hallott semmit, ami nem is csoda, a műhelyből semmit nem látni az utcai történésekből, a rácsos ablakra aggatott kerékpárok miatt még az üzletből sem túl jó a kilátás.

A másik szomszédban egy rövidáru üzlet, ablakán kettős rács (kívül-belül vasrudak), az ötven év körüli nő szintén a hátsó helyiségben dolgozgatott, így ő sem látott semmit, de annyit elmondott, hogy nem először rabolták ki a lottózót, és a környék sem túl biztonságos. Őhozzá is betörtek már, azóta vannak a rácsok és a biztonsági zársak, "de semmit nem ér, aki be akar jönni, úgyis bejön." "Persze fél az ember, én is félek, de hát vagy otthon kuksolunk, vagy jövünk dolgozni" - teszi hozzá, majd szól hogy nem kell becsukni az ajtót, "amíg ennyi rendőr van itt, nem történhet bajom".

Sokkoló élmény

Egy utcával odébb a Szél patikában már nyoma sincs a rablásnak, bár kissé távolabb fehér rendőrségi furgonból figyeli egy csapat rendőr a jövés-menést. A panelház aljában kialakított patika nem zárt be, de a rabláskor dolgozó patikusnő már hazament, kollégái meg nem szívesen nyilatkoznak a sokkoló élményről. Az egyik idős nő szűkszavúan csak annyit mond, hogy munkatársát nagyon megviselte a fegyverrel való szembenézés.

"A Budapesti Rendőr-főkapitányság Rablási Osztálya rablás bűntette elkövetése megalapozott gyanúja miatt indított eljárást - egyelőre - ismeretlen tettesek ellen."