Újabb rablásokkal gyanúsították meg a volt határőrt

2007.01.17. 16:54
Két rablás mellett egy rablási kísérlettel is meggyanúsították a január 5-én elfogott határőrt, aki azóta már nem tagja az állománynak.

Újabb bűncselekményekkel, két rablással és egy rablási kísérlettel gyanúsították meg azt a volt határőr zászlóst, akit még január 5-én fogtak el, miután kirabolt egy Andrássy úti pénzintézetet, tudta meg az MTI a Fővárosi Főügyészség szóvivőjétől szerdán.

L. Zsolt mind a négy esetben beismerte, hogy járt a helyszíneken, ám a rablási kísérletnél azt mondta: saját elhatározásából döntött úgy, hogy nem hajtja végre a bűncselekményt.

Az ügyészség a BRFK rablási osztályával együttműködve gyanúsította meg a volt határőr zászlóst az újabb bűncselekménnyel.

Fegyvernek látszó tárgy

Az első eset 2006. október 12-én történt, ekkor a férfi egy harmadik kerületi pénzintézetbe ment be. Arcát porvédő maszkkal takarta el és egy nylonzacskóba tekert fegyverutánzattal fenyegetőzött a bevételt követelve. Az elkövető végül zsákmány nélkül távozott a helyszínről, mert időközben az ügyészek szerint egy ember kirohant a helyiségből segítségért és a tettesnek már nem volt ideje megvárni, míg a pénztáros kinyitja az időzáras szerkezetet.

A második bűncselekményt a gyanú szerint tavaly december 16-án követte el L. Zsolt. Akkor egy VI. kerületi, Hajós utcai lottózót fosztott ki. Délelőtt háromnegyed tizenegy körül ment be a helyiségbe a sapkát és polár-maszkot viselő férfi. A helyiségben egyedül tartózkodó középkorú hölgyet ugyancsak egy nylonzacskóba teker fegyverutánzattal megfenyegette és a készpénz átadását követelte. A nő a fenyegetés hatására átadta a kassza tartalmát, majd az elkövető mintegy 90 ezer forinttal gyalogosan elmenekült.

Január 5-én bukott le

A harmadik eset 2006. december 28-án történt, ekkor egy VI. kerületi ajándékboltként és lottozóként működő üzletet rabolt ki a férfi. Ennél a bűncselekménynél azzal fenyegette meg a tettes az üzletben dolgozót, hogy lelövi. A sértettet a bolt hátsó részébe terelte az elkövető, majd mintegy hatvanezer forinttal távozott.

A negyedik bűncselekményt január 5-én követte el a volt határőr zászlós. Egy Andrássy úti pénzintézetből 2 millió 800 ezer forintot vitt el, ám rövid időn belül elfogták őt a rendőrök. A bűncselekményhez egy, az eredetihez megtévesztésig hasonló játékpisztolyt használt a férfi.

Már nem tagja az állománynak

Valamennyi esetben fegyvernek látszó tárgyat használt a gyanúsított. Az eljárás eddigi adatai szerint biztos, hogy egyik esetben sem éles lőfegyverrel fenyegetőzött.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség egy rendbeli, jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablással illetve annak kísérletével valamint két rendeli fegyveresen elkövetett rablással gyanúsítja L. Zsoltot.

Tímár Zoltán, a határőrség új szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: a határőr zászlós január 5-e óta nem tagja a határőrség állományának.