A hétvégére elolvadhat a szerdán lehullott hó

2004.01.28. 11:24
Nincs járhatatlan út az országban, de a szakemberek nem ajánlják, hogy nyári gumival merészkedjenek az utakra. A legtöbb hó az ország nyugati részén esett. Az intenzív havazás keletre húzódik. Budapest fizető parkolóinak nagy részén ingyen állhatnak meg az autók.
Az országban nincs járhatatlan út a tegnap esti és a ma hajnali, reggeli intenzív havazást követően.A Dunántúl egyes részein már 18-20 centméter hó esett, arrafelé újabb jelentős havazás már nem várható. A havat délutántól hordhatja a szél.

A meteorológiai előrejelzések szerint nagyobb havazásra csütörtöktől már nem lehet számítani, a hétévégére pedig jelentősen melegszik majd az idő, szombat-vasárnap valószínűleg el is olvad majd a kedd-szerdán leesett 5-10 centiméteres hó.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak akkor induljanak útnak, ha gépkocsijuk téli gumival van felszerelve, és a télies útviszonyoknak megfelelő eszközöket, felszerelést visznek magukkal. A lapát, a szóróhomok, a hólánc és más felszerelések hiánya okozhatott gondot az M0-ás autóúton, ahol az emelkedőknél több tehergépkocsi és személyautó is nem tudott felmenni a meredekebb útszakaszokon, ezért műszaki mentésre várnak.

A BKV elindította járatait

Tekintse meg képeinket!
A fővárosban kedd délutántól szerda délig havazott változó erősséggel. A nappali műszakban száz célgéppel és hétszázkét kézi hómunkással takarítja az utakat a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. Az utak hókásásak, a közlekedés jelentősen lelassult. A BKV elindította járatait, de hosszabb menetidőre kell számítani. A fődiszpécser az Index kérdésére elmondta: a metrószerelvények sűrűbb indítására egyelőre nincs szükség. A tavalyi tél legkeményebb napjaiban így próbálták az embereket rávenni arra, hogy ne személygépkocsival, hanem metróval induljanak útnak.

Az társaság a 14 órától este 10-ig tartó műszakra kézi hómunkásokat vesz fel. A kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet jelentkezni. A társaság a 8 órai munkáért nettó 2400 forintot fizet. Az RT. kéri a magánház-tulajdonosokat és házkezelőségeket, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdát síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

A parkolásért nem mindenhol kell fizetni

Nem kell szerdán díjat fizetni a fővárosi parkolók nagyobb részében. A mentesség csak a Centrum Parkoló Kft által üzemeltetett fizető várakozóhelyekre vonatkozik, ahol nem ellenőrzik a jegyeket. A társaság a havazás miatt hozta meg döntését. A cég a parkolókat az önkormányzattól bérlik, és a cégnek nem feladata a hóeltakarítás. A mentesség nem vonatkozik a főváros ötödik, kilencedik és tizenharmadik kerületére, ahol szerdán is fizetni kell a parkolásért.

Nyári gumival nem járható

Klikk a képre!
Pest megye útjain ötvenhárom géppel tisztítják az utat a közterületfenntartó vállalat munkatársai. A megyei ügyeletes az Index kérdésére elmondta: az utak járhatóak, hófúvás sehol sem zavarja a közlekedést. Reggel a legerősebben a megye délnyugati részén havazott. Az utakat folyamatosan sózzák, de a mínusz 5-6 fokos hidegben azért a síkosságmentesítés ellenére is csúsznak az utakat.

Az ország két legrövidebb úthálózatú megyéiben az összes működőképes gép a hó eltakarításán dolgozik. Komárom-Esztergomban ez mindössze hat, Nógrádban tizenhárom munkagépet jelent. Az utóbbi megyében nyolc bérelt kocsi is segíti a közútkezelő munkatársait. A járművek tulajdonosainak télen készenléti díjat fizetnek. Nógrádban három-négy, Komárom-Esztergomban hat centiméter friss hó eshetett, az utak mindenhol jól járhatók, habár a - nógrádi ügyeletes megfogalmazása szerint - "nyári gumival, nyári jogosítvánnyal" ezeken az utakon is el lehet akadni.

Az ország középső részén a sűrű hóesés miatt tíz-tizenöt percet késnek a vonatok.