Megválasztották a magyar hét csodát

2007.03.14. 13:28
A Parlament, a szegedi dóm, a Mátyás templom és a Halászbástya, az egri érseki pincerendszer, a pannonhalmi apátság, az esztergomi bazilika, és a Lánchíd lett a hét magyar csoda a Népszabadság játékában.

A világ hét új csodájának keresése ösztönözte a Népszabadságot arra, hogy saját háziversenyt hirdessen olvasóinak a magyar hét csoda megtalálására. A lap a beküldött javaslatokból huszonegyet választott ki a zsűri segítségével, a végső sorrendet eldöntő szavazatokat ezek az építmények kaphatták.

A lap március 14-én hirdetett eredményt, a beérkezett csaknem harmincezer szavazat alapján a következő hetes lista alakult ki a legnagyobb esélyesnek számító Parlament vezetésével:

A Népszabadság hét csodája

1. Országház, Budapest
2. Fogadalmi templom és a Dóm tér, Szeged
3. Mátyás templom és a Halászbástya, Budapest
4. Érseki pincerendszer, Eger
5. Bencés Főapátság, Pannonhalma
6. Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Prímási Főszékesegyház, Esztergom
7. Lánchíd, Budapest

Az Országház győzelme tulajdonképpen evidensnek tekinthető, emlékezetes, hogy a Steindl Imre tervezte eklektikus épület a világ új hét csodája szavazáson is szerepelt, benne volt a 77 esélyes építmény körében, és 33-ként csúszott le végül a 21-es toplistáról.

Hét a magyar csoda
Hét a magyar csoda

A legnagyobb meglepetést az egri érseki pincerendszer szereplése hozta, a földalatti komplexum alig ötven szavazttal csúszott le a dobogóról. Nem jutott be a hét magyar csoda közé a Népszabadság játékában többek között a fertődi Esterházy-kastély, a hortobágyi kilenclyukú híd, a jáki templom vagy például a visegrádi királyi palota.

A világ új hét csodáját 2007. július 7-én hirdetik ki Lisszabonban a világméretű szavazás szervezői. A hátralévő időben hetente bemutatunk egyet a huszonegy csodaesélyes jelölt közül, e hétvégén például az Eiffel-toronyról olvashatnak az érdeklődők.