Halálos vonatbaleset, felgyulladt autó

2006.07.17. 08:20
A megerősített rendőri ellenőrzések ellenére 17-en vesztették életüket az utakon a péntektől hétfőig. Az áldozatok között két kisgyerek és egy várandós nő is volt.

Három nap alatt 17-en vesztették életüket Magyarország közútjain. A legutóbb az M3-ason rohant kamionba egy román rendszámú kisbusz, melynek vezetője és az anyósülésen utazó utasa a helyszínen életét vesztette. A balesetben heten megsérültek, a helyszínelés miatt a keleti irányba tartó pályarészt teljes szélességében le kellett zárni.


Az összetört román rendszámú mikrobusz Füzesabony közelében

Vasárnap délutánra is jutott halálos baleset, Monorierdő belterületén négy autó ütközött össze. A HavariaPress jelentése szerint egy Peugeot hirtelen áttért az út másik oldalára, ahol frontálisan ütközött a vele szembe érkező, szabályosan közlekedő Nissannal. A Nissanban utazó 64 éves asszony életét vesztette, 65 éves férje és lánya életveszélyesen, illetve súlyosan megsérült. Az ütközés után még mind a két autóba belerohant az éppen mögöttük haladó egy-egy autó.

Vasárnap este egy motorkerékpáros és utasa halt meg Sopron térségében a 84-es főúton, amikor egy jobbra ívelő kanyarban kisodródott személyautó elütötte őket. Még nem azonosították a baleset áldozatait, de a motor osztrák rendszáma alapján feltételezik, hogy külföldiek lehettek. A balesetet valószínűleg az okozta, hogy a személyautó nagy sebességgel hajtott.

Rekordot döntöttek

Katasztrofális a baleseti helyzet, szombat reggeltől délután két óráig nyolcan haltak meg balesetben - mondta az MTI-nek Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szombaton. A szóvivő arra kérte az autósokat vezessenek körültekintően: "Volt olyan hétvége, amikor tizenhatan haltak meg az utakon. Ezt jó lenne elkerülni" - fogalmazott.

Vasárnapra aztán tovább nőtt a halottak száma. "Péntek reggel óta tizenketten haltak meg közlekedési baleset miatt Magyarország közútjain és összesen hatvan sérülés történt. A halálos balesetek száma meghaladja a korábbi hétvégék adatait" - mondta vasárnap reggel az MTI-nek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Szombaton

Szombat reggel egy ember meghalt, hárman különböző fokú sérüléseket szenvedtek, amikor két személygépkocsi frontálisan ütközött Bócsa és Soltvadkert között. A baleset halálos áldozata, egy 52 éves nő szabályosan közlekedett járművével, amikor egy szemből érkező gépkocsi, eddig ismeretlen okból, áttért a menetirány szerinti baloldalra és összeütköztek - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szabályosan haladó autóban utazó két férfi egyikét a mentők súlyos sérülésekkel szállították a kecskeméti kórházba, a másik férfi nem sérült meg - közölte Rákosi Mihály őrnagy. A balesetet okozó járműben két férfi utazott, akik az eddigi információk szerint könnyebb sérüléseket szenvedtek, de őket is kórházba szállították. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól az MTI azt az információt kapta, hogy a baleset halálos áldozata a bicskei önkéntes tűzoltóság parancsnoka volt, aki két utasával egy vajdasági gyakorlatra tartott.

Szombaton reggel kilenc óra előtt az M7-es autópályán egy ember halt meg meghalt, egy másik pedig súlyosan sérült, amikor egy Volánbusz belerohant egy előzés után hirtelen fékező személygépkocsiba. Az M7-es autópálya 18-as kilométerénél, Budapest felé tartva előzte a személyautó a buszt, ám a manővert követően a gépkocsi hirtelen fékezett és a busz belerohant. Egy, a busz mögött haladó személyautó későn észlelte a történteket, így az is beleszaladt a buszba, ismertette az esetet Gálik Viktória, az autópálya rendőrség szóvivője. Az ütközések során két ember súlyosan megsérült, egyikük a kórházba szállítás közben meghalt. A balesetnek további három könnyű sérültje van. Az M7-es e szakaszán több órán keresztül dugó volt a baleset miatt.

Negyed 11-kor tragikus vonatbalesetben életét vesztette egy várandós kismama Balatonkenese belterületén, amikor a 71-es út egyik vasúti átkelőjében a Budapest felől érkező gyorsvonat összeütközött egy sínekre hajtó személygépkocsival. A sorompó nélküli kereszteződésben - a szemtanúk szerint a piros jelzés ellenére - a sínre hajtó személygépkocsit háromszáz métert tolta maga előtt a nagy sebességgel érkező szerelvény. Az autó anyósülésén utazó várandós nő életét vesztette, az autó vezetője pedig súlyos sérüléseket szenvedett, a kivonuló tűzoltók feszítő-vágóval emelték ki a sérültet a roncsból. A mentés és helyszínelés idején a vasúti forgalom órákig állt az érintett vonalon.


Összetört gépkocsi a sínek mellett Balatonkenesén

A kora délutáni, az M3-ason zajló autóbalesetben három halottja és egy súlyos sérültje van. A 89-es kilométer közelében egyelőre ismeretlen okból egy Miskolc felé haladó személyautó letért az útról és a szalagkorlátnak ütközött. A négy utas kirepült az autóból, hárman közülük meghaltak, a negyedik súlyos sérüléseket szenvedett - mondta Gálik Viktória. Az egri mentőszolgálat úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben két gyermek és feltehetően édesanyjuk vesztette életét. A negyedik sérültet - valószínűsíthetően az édesapát - súlyos, életveszélyes állapotban szállították kórházba.

Egy ember halt meg az Érdnél, az M7-es autópályán szombaton este történt balesetnek, az autópálya Budapest felé vezető részén, a 23-as kilométernél egy személygépkocsi az útszéli szalagkorlátot áttörve az árokba borult. A balesetben az autó egyik utasa kirepült a járműből és megsérült, a jármű másik utasa a gépkocsiba szorult és a helyszínen meghalt.

Egy 28 éves nagykarácsonyi nő vesztette életét abban a közlekedési balesetben, ami szombaton este történt Sárbogárd és Dunaújváros között. A HavariaPress úgy értesült, hogy a sofőr előzni kezdett egy mezőgazdasági vontatót, valamint a hozzá kapcsolt bálázó munkagépet, aminek szélessége meghaladta a megengedettet. Az előzést egy bukkanó aljában kezdte meg a Suzuki vezetője, de azt befejezni már nem tudta, mert a bukkanó tetején frontálisan összeütközött egy szemből érkező Volkswagennel. A balesetben a Suzuki bal hátsó utasa - a sofőr 28 éves felesége - olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette. A gépkocsi sofőrje súlyos, míg a jobb hátsó ülésen helyet foglaló 2 éves kisfiúk könnyű sérülést szenvedett a baleset során. A Passatban utazók közül a 40 éves dunaújvárosi női sofőr súlyos, míg három utasa - az asszony 40 éves férje és 16, illetve 11 éves fiai - könnyű sérülést szenvedtek. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja.

Vasárnap

A helyszínen életét vesztette egy 19 éves férfi, amikor szombat éjjel két személygépkocsi frontálisan összeütközött a 63-as úton, Bikács és Vajta között Tolna megyében - tájékoztatta az MTI-t Badics Zoltán alezredes, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletvezetője. A halálos áldozat a vétlen sofőr által vezetett gépkocsi egyik utasa volt, rajta kívül még négyen ültek a járműben, közülük egy személy sérült meg. A balesetet okozó személygépkocsi vezetője súlyosan ittas volt, ő nem sérült meg. A paksi rendőrkapitányság megkezdte kihallgatását, és őrizetbe fogja venni.

Zsámbék és Mány között bennégett autójában az a vezető, akinek gépkocsija vasárnap kora reggel egy másik személyautóval frontálisan ütközött - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, a másik jármű vezetőjét súlyos sérülésekkel vitték kórházba.