Elszabadult HÉV-kocsik rohantak a Renault-kereskedésbe

2004.08.13. 07:00
Ketten megsérültek csütörtökön, hajnali két órakor, amikor egy ipari HÉV-szerelvény elszabadult két pőrekocsija húsz kilométeres száguldás után nagy sebességgel belerohant egy autószalonba. A HÉV-kocsik több kiállított autót megrongáltak és a tetőt is letépték a Baumgarntner Renault kereskedés épületében. Az elszabadult kocsikon "utazó" sérültek állapota stabil, egyikük lábát amputálni kellett. A sérült kocsikat hajnali háromra "szabadították ki".
Autószalonba rohant csütörtök hajnalban egy ipari HÉV-szerelvény két kocsija Budapesten, a X., Kerepesi út és Albertirsai út sarkánál, a szerelvényen dolgozó két munkás megsérült. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított eljárást egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Eddig tisztázatlan körülmények között elszabadult két úgynevezett pőrekocsi Csömörnél, ahol vasúti síneket pakoltak rájuk. A lejtős vasúti pályán nagy sebességre gyorsult fel és a Kerepesi út és Albertirsa út kereszteződésénél lévő bal kanyarnál a két kocsi kisiklott és belerohant a Baumgartner Renault kereskeskedés autószalonjába. A szerelvény több gépkocsit megrongált, a tetőszerkezetet letépte, oldalára borult és a sínek legurultak róla. A BKV szakemberei péntek hajnali három órára távolították el a kereskedésből a HÉV-szerelvényeket.

A csömöri HÉV vonala

Elszabadult kocsik

A XVI. kerületi rendőrkapitányság járőrei a XVI., Cinkotai úti felüljárónál észlelték a szerelvényt. A balesetek elkerülése érdekében lezárták a szerelvény útjába eső kereszteződéseket. Szakértők szerint a szerelvény az Ilonatelep megállóhelynél lévő lejtőn 140-170 km/h sebességre gyorsult fel, ezért a többszöri féksarus fékezési kísérletek sem sikerültek. Az Örs-vezér terétől elterelt kocsik becslések szerint már jelentősen lelassulva, 50-60 km/h-s sebességgel értek az erős bal ívű kanyarba, ahol lesodródtak a pályáról.

Egyelőre nem tudni miért szabadult el a közlekedési vállalat két kocsija, csak annyi bizonyos, hogy nem voltak megfelelően rögzítve - mondta el az Indexnek a BKV fődiszpécsere. A kocsikon a szerdán befejeződött pályafelújításban lecserélt síneket szállították volna el az éjszakai műszak munkásai, de valamilyen okból elindult a lejtős pályán a két jól megrakott pőrekocsi, és csak körülbelül húsz kilométeres száguldás után "álltak meg" az autószalonban>>>

Több milliós kár

A szerelvényen "utazó" két munkás főként a leboruló sínek miatt szenvedett súlyos sérüléseket. Az egyiküknek amputálni kellett az egyik lábát, a másik pedig több ujját vesztette el a balesetben, állapotukat azóta stabilizálták. A sérülteket a mentők a Péterfy Sándor utcai kórházba szállították, ahol egyikük az Indexnek elmondta, alig várja, hogy újra munkába álljon. A sérült munkás az Index tudósítójának elmesélte a baleset körülményeit és felidézte az utazás perceit>>>

Tekintse meg képeinket!
Helyszíni tudósítónk beszélt a Baumgartner autókereskedés egyik munkatársával, aki elmondta, hogy négy autóban esett kár, ebből kettő vagy három totálkáros lett. Egy kiállított autó vadonatúj volt. Az ütközés időpontjában, hajnali két órakor csak egy biztonsági őr tartózkodott az üzletben. A kereskedés kára az első becslések szerint több millió forint, de azt még nem tudni, hogy az épület milyen mértékben rongálódott meg. Azt csak a statikai szakértő állapíthatja meg, hogy le kell-e bontani az egész épületet, vagy csak a tetőszerkezet szorul majd felújításra.

Elhúzódott a mentés

A helyreállítást a BKV szakemberei végezték, hajnali három órára végeztek a munkákkal, azért éjszaka emelték ki a kocsikat, hogy ne okozzanak közelekdési káoszt a környéken. Az autószalonban keletkezett károkat a BKV biztosítása fedezi majd - tudtuk meg a fődiszpécsertől.

A baleset pontos körülményeinek vizsgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya szakértők bevonásával megkezdte, a teljes vizsgálatot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja majd le. A helyszínelés miatt a Kerepesi út kifelé vezető sávját és az Albertirsai utat teljes szélességben lezárták, jelenleg már járhatóak a korábban lezárt sávok.