Rendőröket támadtak a hevesi búcsúban

2007.06.25. 12:08
Alig egy héttel a ballagási tömegverekedés után a rendőröknek ismét fegyvert kellett használniuk Hevesen a feldühödött tömeg visszatartására.

Intézkedő rendőrökre támadt ötven ember vasárnap este a hevesi búcsúban. A megyei főkapitányság Agria Bevetési Alosztályának munkatársai egy előre megtervezett közbiztonsági ellenőrzést tartottak Hevesen, és a körülbelül húsz fős rendőrosztag csoportokra oszolva délután öt óra körül a helyi rendezvény területén igazoltatni kezdte az embereket.

A vásártéren mulatozók közül egy körülbelül 15 fős társaság tagjaitól is kérték az iratokat, de azok ehelyett balhézni kezdtek. A rendőrök elő akarták állítani őket, de ennek is ellenálltak és támadásba mentek át: székeket, sörösüvegeket kezdtek dobálni.

A rendőrök próbálták megfékezni őket, de a helyeztüket súlyosbította, hogy ekkorra már körülvette őket egy körülbelül 30-35 fős tömeg is. Bár nem avatkoztak be, de a rendőrök ellen hangolták a balhézókat.

A veszélyessé váló helyzetet végül csak fegyverhasználattal tudták megoldani a rendőrök, a levegőbe leadott lövés hatására adták meg magukat a rendbontók. A rendőrök közül ketten megsérültek.

A hevesi kapitányságra végül hat főt állítottak elő a rendőrök; egy társuk elmenekült. Ellenük hivatalos személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást, mondta az Indexnek Oravecz Éva százados, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa.

A vasárnapi incidens alig egy héttel azután történt, hogy a városban egy ballagási ünnepség közben, hetven ember esett egymásnak kapákkal, kaszákkal, botokkal. A rendőrök akkor könnygázt is bevetettek, majd figyelmeztető lövéseket adtak le. A két eset közt nincs összefüggés, az egy héttel korábbi egy családi jellegű verekedés volt, mondta Oravecz Éva.