Átadták Németország leghosszabb hídját

2007.10.21. 16:36
Angela Merker építészeti remekműnek nevezte a Rügen-hidat, ami saját választókörzetét is összeköti a Rügen-szigettel.

Németország leghosszabb hídját avatták fel a hét végén, ami az észak-német Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományt köti össze az idegenforgalmáról nevezetes, Balti-tengeri Rügen-szigetével.

Angela Merker örül

A hidat felavató Angela Merkel kancellár kétszeresen is büszke: egyrészt azért, mert kancellárként ő adhatta át a 4,1 kilométer hosszú hidat, ami több mint két évig épült. Másrészt azért, mert az nemcsak a szárazföldet, hanem egyben saját, stralsundi választói körzetét is összeköti a festői szépségű idegenforgalmi központtal, ami az elmúlt években csak hosszú várakozás árán volt megközelíthető.

Nem véletlenül nevezte az építészet mesterművének a "Rügen-hidat" szombati megnyitó beszédében a kancellár, hiszen hat egymásba illeszkedő hídból és egy gátból áll, ami mellett párhuzamosan még egy vasúti híd is fut. Az építéshez 180 ezer tonna betont és 22 ezer tonna acélt használtak fel.

Három sávon biztosítja az összeköttetést Németország szárazföldi része és Rügen-szigete között, a három sávból kettőt mindig a nagyobb forgalom irányába nyitnak majd meg. A szakértők arra számítanak, hogy az új híd naponta átlagosan 22 ezer jármű átengedését biztosítja majd, de csúcsidőben akár 30 ezer autó is használhatja.

A híd 125 millió euróba került, 20 millióval többe, mint azt eredetileg tervezték, és a költségeket a szövetségi kormány állta.