Megdőlt a napi hidegrekord

2007.07.31. 17:23
Több mint két fokkal megdőlt a napi hidegrekord a Nógrád megyei Zabaron, ahol télen is sorjáznak a hidegrekordok. Az őszi hangulatot fokozza, hogy az országban sok helyen avar borítja a fák alját.

Kánikulára őszi hűvös: kedd hajnalban megdőlt a napi minimum hidegrekord (a minimum minimuma), július 31-én még sosem mértek olyan hideget éjszaka, mint most a Nógrád megyei Zabaron, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye határához közeli településen a fagyponthoz igen közeli 3 fokot mért a műszer, ezzel alúlmúlta az eddig számontartott 5,3 Celsius-fokos napi hidegrekordot a hőmérséklet. A nappali hidegrekord (a maximum minimuma) nem dőlt meg, a legalacsonyabb nappal mért napi érték 13,8 fok, ezt a most rögzített 17 fok nem múlta alul.

A hajnali rekordhideget amúgy abban a térségben mérték, ahol télen is rendre meg szoktak dőlni a hidegrekordok, az Ipoly és a Tarna fagyzugos völgyeiben kedd hajnalban másutt is igen csípős volt a levegő, Szécsényben például alig volt öt fok: 4,6 Celsius foknál állt meg a hőmérő higanyszálának süllyedése.

Melegszik, majd megint lehűl

Az előrejelzés szerint a következő napokban lassú felmelegedésre lehet számítani, de még szerda hajnalban lehet a maihoz hasonlatos hideg, előfordulhat, hogy az eddig mért augusztus 1-jei minimumnál hidegebb lesz.

Szerdától napközben lassan melegszik majd a levegő, szerdán 23-27, csütörtökön 25-30 fok várható, pénteken az ország keleti felében pedig meghaladhatja a 30 fokot is a nappali hőmérséklet. Szombaton viszont újabb hidegfront tör be hozzánk, újabb lehűléssel és újabb csapadékkal. A hétvégén tehát ismét 20-25 fokos, szeptemberi időre van kilátás.

Őszies képek
Őszies képek a fővárosból

A meteorológiai szolgálat ügyeletese a napokban hullott esőről elmondta, hogy az aszályt igazán csak Zala megyében, az ország dél-nyugati csücskében enyhítette, azokon a területeken volt, ahol 40 milliméternél is több eső esett, míg más megyékben 10 milliméter alatt maradt a csapadék mennyisége, azaz éppencsak hogy elverte a port. Hogy a hétvégén várható-e a mezőgazdaságnak olyannyira hiányzó, nagyobb mennyiségű eső, a szakemberek egyelőre nem tudják biztosra megjósolni, csak annyi bizonyos, hogy valamennyi eső lesz.

Nem ősz

Az országszerte megfigyelhető őszies lombhullásról, a borzongató hűvösről Mika János klímakutatót, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársát kérdeztük. A szakember szerint a most beköszöntött hűvös idő egy viszonylag extrém időjárási esemény, amilyen többször is előfordult már nyáron, nem lehet belőle hosszútávú következtetéseket levonni belőle a klímaváltozásról.

A klímaváltozás szempontjából annyi állapítható meg, hogy a trend az átlagtól való eltolódás, azaz az extrém magas hőmérsékleti értékek egyre gyakoribbá válása. A szélsőségesen hideg nyári idő ritkább, inkább azok a szélsőségek - a melegrekordok - erősödnek, amik a trend irányába mutatnak, tette hozzá a klímakutató.

Mika János a rendkívüli melegről szólva elmondta, hogy kánikula eddig is volt nyáron, csak hőségriadót nem volt szokás idáig elrendelni. A mostani hosszantartó hőség miatt erre szükség volt, életeket mentett, hogy előre fel tudtak rá készülni az emberek.

Nyári avar
Nyári avar Debrecenben

Az egyre megdőlő rekordokkal egyébként óvatosan kell bánni, derült ki a szakember szavaiból. Az évente növekvő (vagy éppen csökkenő) értékek egy része annak köszönhető, hogy a meteorológusok egyre jobb, pontosabb, megbízhatóbb és kifinomultabb műszerekkel dolgoznak. Mika János emlékeztetett arra, hogy 2000-ben Békéscsabán 41,7 fokot mértek, tehát a júliusban Kiskunhalason mért abszolút hőmérsékleti rekord, a 41,9 fok adódhat nagyobb mérési pontosságból is.

Az ősz pedig nem szökött be, a fák alatt zörgő avar nem őszi jelenség, hanem a nagyon hosszú forróság, az intenzív napsütés és vízhiány eredménye, magyarázta a meteorológus. A hőségre érzékeny növények gyakorlatilag hőgutát kaptak a múlt héten, a fák lombjának külső része megsült, a kiszáradt levelek pedig sok helyen beborítják a talajt, novemberi illúziót keltve.