Sószórók a fővárosban

2005.12.13. 08:00
Hajnalban erős havazás kezdődött az ország nagy részén. Budapesten 50 munkagép takarítja az utakat.Késnek a BKV autóbuszai a fővárosban, néhány járatot le kellett állítani, a 29-es busz jelenleg nem jár. Megnövekvő felhőzetet, havazást és ónos esőt ígér az Országos Meteorológiai Szolgálat.
A hajnalban kezdődött hóesés kisebb fennakadásokat okozott a fővárosban, a Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság a hegyi útvonalakon, hidakon, felüljárókon folyamatos szóróügyeletet végez - tájékoztatta az MTI-t kedden Szegedi Péter, a részvénytársaság szóvivője.

A cég mintegy 50 munkagéppel 1200 kilométeres fő- és tömegközlekedési úthálózaton végez folyamatos síkosságmentesítést, így ha lassabban is, de valamennyi autóbuszjárat menetrend szerint be tudott indulni.

BKV: fennakadások Budán
A hóesés, illetve az utak síkossága miatt késnek a BKV autóbuszai, elsősorban a budai oldalon. Hajnal óta több estben is előfordult, hogy 30-40 percre le kellett állítani járatokat, így a 128-as, a 27-es és a 29-es buszokat, jelenleg a 29-es autóbusz nem jár. A villamosok rendben közlekednek, reggel a 18-as vonalán volt gond a váltóval, ezért néhány perces fennakadás volt a forgalomban.

Az FKF kéri a házfelügyelőket, tömbházfelügyelőket, magánház-tulajdonosokat, hogy folyamatosan takarítsák a járdákat a gyalogos balesetek elkerülése érdekében. A szóvivő szerint szükség esetén több munkagépet ki tudnak vezényelni.

Várható

Kedd estig dél felől erősen megnövekszik a felhőzet, napközben szórványosan valószínű gyenge havazás, havas eső, néhol ónos eső. Kedden délután elsősorban a középső és a déli megyékben csökken a felhőzet. Éjszaka északon néhol zúzmarás köd képződik. Nyugaton megélénkül az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, -5 fok között alakul, de északkeleten ennél hidegebbre számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható.

Európa

A Brit-szigetektől a Kárpát-medencén át Délkelet-Európáig egy magas nyomású zóna található. Általában napos, a hajnali ködfoltoktól eltekintve száraz, de igen hideg az idő, a hőmérséklet napközben csak kevéssel emelkedik fagypont fölé. Északkelet-Európában ennél zordabb az idő, arrafelé -10 fok körüli maximumhőmérsékletet mérnek. A Skandináv-félsziget, illetve Szicília fölött egy-egy ciklon örvénylik. Észak- és Kelet-Európában sokfelé havazik, de helyenként eső, ónos eső is előfordul, Olaszországban is többfelé esik az eső.