Villámrekord Ausztriában, hőguták Spanyolországban

2006.07.24. 14:56
Spanyolországban kilencen kaptak hőgutát, Olaszországban egy nap alatt heten fulladtak vízbe az egész Európát sújtó hőhullám miatt. Ausztriában villámlásrekordot mértek, eddig 223 208 villámot számoltak össze az idén.

Kilenc halottja van már a rendkívüli hőségnek Spanyolországban. Az áldozatok a spanyol sajtójelentések szerint mind hőgutát kaptak. A várhatóan csütörtökig tartó forróság nemcsak a szárazföldet, hanem a Baleári- és a Kanári-szigeteket is sújtja.

Leállás a vízerőműben

Első fokú hőségriadó van érvényben Mallorcán és a Kanári-szigeteken, a katalóniai Gerona megyében, az afrikai partokon fekvő Ceutában és Melillában, valamint az észak-spanyolországi Zaragozában is, ahol 36-38 fokos hőséget mérnek.


Nézze meg képeinket!

Spanyolország nyugati részén, Burgos város közelében hétfőre virradóra le kellett állítani egy vízerőművet, mert túlságosan felmelegedett és megapadt az Ebro folyó hűtésre használt vize.

Tömeges vízbefulladások

Olaszországban vasárnap heten fulladtak vízbe, köztük egy kétéves gyermek. A vízbefúlásos halálesetek szokatlan nagy számát összefüggésbe hozzák a kánikulával, mivel most olyanok is a vízben keresnek felüdülést, akik nem tudnak úszni. Az elmúlt 12 hónapban összesen 450-en fulladtak tengerbe, folyóba, úszómedencébe.

A vízbefúltak 80 százaléka egyébként férfi, az áldozatok fele pedig túlzott alkoholfogyasztás után leli halálát a vízben. Szakértők szerint a legveszélyesebb a déli hőségben való fürdőzés.

Villámok, erdőtüzek

Ausztriában villámlási rekordot regisztráltak. Az Aldis villámfigyelő állomás adatai szerint idén eddig már 223 208 villám sújtott le Ausztriában, több mint az eddigi rekordévben, 1993-ban, amikor az állomás 222 359 villámot számolt össze. A villámcsapások száma ezen kívül csak 2003-ban lépte át a 200 ezres küszöböt, a "mélyponton", 1999-ben pedig csak 100 182 villámlást regisztráltak.


Klikk a képre!

A hét végén Skandinávia fölött átvonuló zivatarzóna villámcsapásai erdőtüzeket okoztak Svédországban és Finnország északi részén, ahol már hetek óta nem esett eső. Stockholmtól 70 kilométerre nyugatra egy kisvárosban a villám belecsapott egy történelmi lovagjáték három résztvevőjébe, akik lovagi jelmezként fémruhát viseltek. A három páncélos "lovag" egyike életét vesztette, a másik kettőt égési sérülésekkel kórházba szállították.