Ott havazik, ahol nem szokott

2009.02.02. 00:41
Az előrejelzések 20 centis havazást jósolnak Londonban, míg Madridban akár harminc centi is eshet. A nyugat-európai tél a meteorológusok szerint keletre tart.

Az utóbbi évek legnagyobb havazása kezdődött vasárnap Nagy-Britannia déli és délkeleti vidékein, köztük Londonban. A hatóságok máris komoly közlekedési fennakadások valószínűségére figyelmeztették az utazókat, mivel a hó a kemény fagyban meg is marad.

Vasárnap éjszaka már egybefüggő, vastag hótakaró borította Londont, és továbbra is sűrűn havazott.

Hasonló volt a helyzet a kelet-angliai partok mentén, a délkeleti Kent grófságban, valamint az ország délnyugati részén fekvő Wales tartományban.

Londonban legalább hat éve nem esett ekkora hó. Nagy-Britannia egésze is az utóbbi másfél évtized legkeményebb telét éli: a meteorológia hivatalos kimutatása szerint 1995-96 óta nem volt ilyen hideg a tél az általában enyhébb atlanti klímához szokott országban. Rendszeresek a mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek, a déli partok előtt évtizedek óta először több helyen befagyott a tenger, és bár január végén volt egy átmeneti enyhülés, február ismét erőteljes lehűlést és ezúttal komoly havazást is hozott.

Az előrejelzések hétfőre 15-20 centiméteres hótakarót jósolnak Londonban és a déli országrészekben, és a hatóságok arra intik az utazókat, hogy a közutakon, valamint a légi és a vasúti közlekedésben jelentős fennakadásokra kell számítani.

Spanyolországban is havazik

Vastag hó borította el Spanyolország nagy részét, beleértve Madridot is vasárnap. És a havazás folytatódik. Százak rekedtek az utakon autóikkal, és sokan megpróbáltak a zuhogó hóban láncot felszerelni a gumikra, hogy tovább mehessenek.

A spanyol média közzétette a kormány figyelmeztetését a rendkívüli időjárási viszonyokról, amelyek a meteorológusok szerint nem változnak az elkövetkező napokban. Heves szélviharok, további havazások, majd jeges esők várhatók az Ibériai félszigeten. A spanyol média közlése szerint Madridban és több térségben tovább 30 centi hóra lehet számítani a következő napokban.

A meteorológusok szerint a havazás átterjed Európa más országaira is.