Megrongálták Hofi sírját

2007.07.17. 10:31
Ellopták Hofi Géza síremlékéről a bronzszobrokat, melyek a humorista életútját szimbolizálták. A bakancs, palást és a babérkoszorú vasárnap este 5 és hétfő reggel 9 óra között tűnt el, a XII. kerületi rendőrkapitányság lopás miatt indított nyomozást.

Ismeretlenek ellopták Hofi Géza síremlékéről a bronzból készült bakancsot, palástot és a babérkoszorút, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden.

A tájékoztatás szerint vasárnap este 5 óra és hétfő reggel 9 óra között ismeretlen tettes eltulajdonította Hofi Géza síremlékéről a bronzból készült szobrokat a Farkasréti temetőből. A XII. kerületi rendőrkapitányság lopás miatt indított nyomozást.

Hofi Géza, a 2002. április 10-én elhunyt Kossuth-díjas színművész síremlékét 2004. áprilisában avatták fel Budapesten, a Farkasréti temetőben. Az emlékművet Asszonyi Tamás Munkácsy-díjas szobrászművész tervei alapján Fáskerti István kőszobrász és Kunos Mihály Vilmos öntőmester készítette.

Hofi Géza sírja - még épen
Hofi Géza sírja - még épen

"A síremlék hosszú utat foglal egybe: a bakancsot, ami Kőbányáról indult, és amely Hofi lelki bakancsa volt mindig, mert mindig úgy tudott szólni, hogy a bakancsosok is értsék. Az oszlop, amin a levetett vándorköpeny van, s a tetején a Kossuth-díj, a babérkoszorú, ami, úgy sejtettük, talán félúton megkoronázza útját" - fogalmazott beszédében Horváth Ádám rendező, utalva a síremléken látható szimbólumokra.