Nem szűnt meg a hókáosz Nagy-Britanniában

Több ezer iskola kedden sem nyitott ki Angliában. London polgármestere elismerte, hogy felkészületlenül érte a fővárost a havazás. Közben Franciaországban összesítették a januári vihar okozta károkat.

Az ingázók kedden is káosszal szembesültek, iskolák ezrei maradtak zárva az elmúlt tizennyolc év legnagyobb havazása miatt Nagy-Britanniában, írja a BBC.

Fotó: Balla Orsolya

Hétfőn elsősorban Anglia délkeleti részén okozott fennakadásokat a rendkívüli időjárás, az autópályákon lelassult a forgalom, vasúti és légi járatokat kellett törölni. A meteorológusok szerint újabb havazásra kell számítani, az északabbra élők is ízelítőt kapnak a télből. A Pennine-hegységben akár harminc centiméternyi friss hó is eshet.

Hétfőn háromezer iskolában nem volt tanítás, és többségük kedden sem nyitott ki.

A hatóságok figyelmeztették a Csatorna-alagúton közlekedő Eurostar vonat utasait, hogy ha mindenképpen elindulnak, jelentős késésekkel számoljanak. Nagy-Britanniában már halálos áldozata is van a hóviharoknak: Walerben két hegymászó vesztette életét sportolás közben.

Boris Johnson, London polgármestere elismerte, hogy a főváros nem készült fel ekkora havazásra. "Évtizedek óta nem láttunk hasonlót. Nincsenek hóekéink, amelyekkel megtisztíthattuk volna az utakat" - mondta. Hozzátette azonban, hogy nincs sok értelme jelentős összeget hóekékre költeni, ha csak minden második évtizedben van rájuk szükség.

Franciaországban felmérték a viharkárokat

A biztosítótársaságok szerint 1,4 milliárd euró (417 milliárd forint) kárt okozhatott Franciaországban elmúlt hónap szélsőséges időjárása. A kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint az országban 400 ezer és 600 ezer közé tehető azon háztartások száma, amelyek kárt szenvedtek a januári viharokban. Az időjárás 26 ember életét követelte Európa déli részén.

Franciaország természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az ország délnyugati régióit, ahol a viharok a legjelentősebb kárt okozták: egyebek mellett megbénították a vasúti forgalmat és szétzilálták az elektromos vezetékeket. A január 24-i szélvihar pusztítása miatt 15 ezer lakás még mindig áram nélkül van a térségben.