Megint ellepte a hó Nagy-Britanniát

2009.02.05. 10:42
Repülőtereket, autópályákat kellett lezárni, több száz iskola ki sem nyitott a Nagy-Britanniát sújtó újabb nagy havazás miatt. Fogytán az utakra szórható síkosságmentesítő anyag is.

Ismét jelentős havazás okoz komoly fennakadásokat Nagy-Britanniában, ahol autópályákat, repülőtereket zártak le csütörtökön. A hét eleji, brit mércével mérve hatalmas dél-angliai és londoni hóesés után most Anglia középső és nyugati vidékeit, valamint Walest borította be csütörtök délelőttre 20 centiméteres hó.

Több nagy repülőtéren leállt a forgalom, köztük a Londont kiszolgáló, a brit fővárostól északnyugatra fekvő Lutonon is, ahol a Wizz Air légitársaság reggeli budapesti járatát is törölték.

Diákok ezrei maradtak otthon, csak Walesben 550 iskolát zártak be a rendkívüli időjárás miatt, írja a BBC.

A Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül a másik négyen zavartalan volt a forgalom.

A walesi határon fekvő nyugat-angliai nagyvárosban, Bristolban teljesen leállt a közlekedés, nem jártak a városi buszok. A walesi főváros, Cardiff nemzetközi repülőterét is lezárták, és Walesben több száz iskolában szünetelt a tanítás.

Komoly mennyiségű hó esett Észak-Írországban is; a belfasti repülőteret szintén le kellett zárni.

A havazás érintette a közép- és észak-angliai nagyvárosokat, köztük Birminghamet és Manchestert is. Csütörtökön a birminghami repülőtér sem működött.

Az ilyen tartós hidegre és havazásra felkészületlen országban most már fogytán van az utak szórására használt síkosságmentesítő anyag; a helyi tanácsoknak átlagosan három napra elegendő készletük maradt.

A hatóságokat sok bírálat éri amiatt, hogy a hét eleje óta tartó havazás teljes felfordulást okozott az ország életében. Az ellenzéki liberális demokraták parlamenti felszólalás keretében Kelet-Európával példálóztak, mondván: a transszibériai expressz mínusz 40 fokban is zavartalanul közlekedik, miközben London életében néhány centi hó káoszt okozott.