Rémálmok gyötrik Horváth Szilárdot

2004.01.20. 14:33
Horváth Szilárd, akit mindössze két órával a vérengzés után a rendőrök már öszefüggésbe is hoztak a móri bankrablással, most személyiségi jogai sérülése miatt pereli az Országos Rendőr-főkapitányságot.
Húszmillió forint nem vagyoni kár megtérítését követeli az ORFK-tól a jelenleg fogházbüntetését töltő, és több más súlyos bűncselekménnyel is meggyanúsított Horváth Szilárd a 2003 áprilisában kezdődött személyiségi jogi perben. A keddi tárgyalási napon négy tanú meghallgatásával folytatódott az eljárás, két újságíró, Horváth Szilárd élettársa és annak testvére válaszolt a feltett kérdésekre, valamint a bíróság meghallgatta a felperest is.

Elhibázott kommunikáció

Horváth Szilárd keresetének alapjául az a személyiségi jogi sérelem szolgál, mely a móri mészárlással összefüggésbe hozott felperest és annak családját a Móron történtek után érte a gyanúsítás miatt. A kereset szerint szűkebb és tágabb környezete, illetve gyakorlatilag az ország közvéleménye számára a rendőrég elhibázott kommunikációja miatt Horváth Szilárd maradt "a móri gyilkos", annak ellenére, hogy a szörnyű bűncselekménnyel azóta Kaiser Edét és Hajdú Lászlót gyanúsítják.

A kereset szerint a rendőrség Horváth Szilárdot gyanúsítottként kezelte rögtön a véres bankrablást követő órákban, és ellene "emberölés elkövetésének alapos gyanúja miatt" körözést is adtak ki, amit akkor vont vissza a hatóság, miután Horváth önként feladta magát. A felperes panasza arra is kiterjed, hogy elfogását követően, a többszöri gyanúsítotti kihallgatások ellenére szabályszerű jegyzőkönyvben nem gyanúsították meg, ezért szabályszerű jogorvoslatra sem nyílt lehetősége.

A keddi tárgyaláson Horváth Szilárd azt vallotta: a körözés hallatán "maximálisan kiborultam, hogy egy ilyen mészárlással egyből összefüggésbe hozott a rendőrség", majd elmondta, hogy a mai napig hátrányos megkülönböztetés éri a büntetés-végrehajtási intézetben, szüleivel pedig megromlott a kapcsolata, mert a közvélemény őket, mint a móri gyilkos szüleit tartja számon. A történtek miatt rémálmok gyötrik, és idegileg kikészült amiatt, hogy az emberek tudatában úgy él mint a "móri mészáros".

Rá asszociálnak

Tanúként meghallgatták a Magyar Televízió Kék fény című műsorának főszerkesztőjét is, aki annak idején az önkéntes jelentkezésében segítette Horváthot. Csákány Tibor szerint egyértelműen Horváth Szilárd és Farkas Róbert neve merült fel a rendőrségi közleményekben, mint az elkövetéssel meggyanúsítottak, és szerinte sokan ma is a magát alsónadrágban, kamerák előtt feladó Horváth Szilárdra asszociálnak, ha a jelenlegi gyanúsítottakról esik szó.

A júniusig elnapolt tárgyalás után Thaisz Andrea, a felperes jogi képviselője az Index kérdésére elmondta, hogy kuriózumnak számít ez a per, ugyanis államigazgatási jogkörben okozott kár megtérítéséről van szó, de mivel hivatalos gyanúsítás nem történt, ezért kell személyiségi jogi perben elégtételt szerezni. A 20 milliós kárösszegről szólva az ügyvéd hozzátette, hogy ideje lenne ebben is közelíteni az uniós normákhoz, noha az ilyen károknak pénzben kifejezhető értéke nincs, nyugaton kézzelfogható összegek járnak egy-egy becsületsértés, személyiségi jog megsértése miatt.