Európát rekkenő hőség sújtja

2006.07.20. 19:12
Európában csütörtökig már 16-an estek áldozatul a hőhullámnak. Csehországban rövidítették a munkaidőt, Olaszország mínusz hét méteren van a Po vízszintje, Németországban negyven fokot mértek.

A legnagyobb forróság Portugáliában van, az ország több pontján is 43 fokot meghaladó hőmérsékletet mértek csütörtökön. A portugál meteorológiai szolgálat szerint 65 éve nem volt ilyen forró időszak az ibériai országban.

Németország: a gazdák aggódnak

Németországban is tombol a kánikula; Berlintől délnyugatra a hőmérő higanyszála a 40 fokot is megközelítette. A televíziós állomások különkiadásokban foglalkoznak a tikkasztó hőséggel, a riportokban megszólalók közül egyesek azt mondják, hogy "nem kell már Olaszországba mennünk nyaralni".

A német parasztszövetség elnöke szerint a hőség jelentősen visszavetheti a gabonatermést, amely országos átlagban 15 százalékkal lehet kisebb a tavalyinál.

Csehország: Kevesebbet kell dolgozni

Csehországban mindenütt 35 Celsius fok feletti hőmérsékletek uralkodnak napok óta, ami számos régióban több mint száz, illetve százötven éves melegrekord megdőlését jelenti. Míg a strandok üzemeltetői örülnek a kánikulának, s az amúgy is szokásosan magas sörfogyasztás pedig mostanában megduplázódott, a munkahelyeken, kórházakban, közlekedésben a hőség komoly gondokat jelent.

Az észak-csehországi régió vezetése például a hivatalnokok munkaidejét reggel 7 és 12 óra közé korlátozta, mivel a munkahelyeken gyakorlatilag sehol sincs légkondicionáló berendezés. A városi közlekedési vállalatok országszerte kivételesen engedélyezték a rövid nadrág viselését, a szokásos egyenruha helyett.

Olaszország: mínusz hét méteren a Po

Olaszországban péntekre, szombatra várnak 40 fok körüli meleget, Vicenzában és Firenzében már csütörtökön 37 fokot mértek, míg Ferrarában 38 fokot, ami öt-hét fokkal meghaladja e nyári időszak átlaghőmérsékletét.

Az olasz polgári védelem már péntektől több olasz városban hármas fokozatú, vagyis a legmagasabb szintű hőségriadót rendelte el, főként Genovában és környékén várnak nagy meleget.

Torinóban és Velencében ugyancsak hőségriadó van érvényben, de csak egyes fokozatú. Az olasz gazdaszövetség a szárazság miatt több százmillió euróra becsüli az olasz mezőgazdasági termelők kárát. A Pó folyó szintje történelmi rekordot döntött, mínusz 7,29 méter mértek az átlagost jelző nulla centiméteres vízálláshoz képest Pontelagoscurónál. A Földközi-tenger felszíni hőmérséklete helyenként elérte a 29 fokot Szicília déli partjainál a műholdas felvételek alapján.

Már 20 halálos áldozata van a franciaországi hőhullámnak

Már 20 halálos áldozata van a franciaországi hőhullámnak - közölte pénteken a francia közegészségügyi intézet (InVS). A halottak között van egy 94 éves férfi, egy 15 hónapos kisgyerek, a tűző napon dolgozó négy munkás és két hajléktalan. A napok óta tartó franciaországi kánikula halottjainak legutóbbi mérlege még 9 áldozatról számolt be. A 20 halott fele idősebb ember volt, akik már korábban különböző betegségekben szenvedtek, de a halálukat kiváltó közvetlen ok a rendkívüli hőség volt.

A francia meteorológiai szolgálat szerint pénteken az ország keleti és dél-keleti részén ismét 33-38 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála és a kánikula várható a jövő hét közepéig tart. A hőséget tovább súlyosbítja egyes városok, köztük Párizs, légszennyeződése. A Földközi-tenger vizének hőmérséklete a Marseille környéki strandokon eléri a 30 fokot az ilyenkor szokásos 24-25 fok helyett. Franciaországban eddig a 2003-as nyári hőhullám okozta a legnagyobb katasztrófát: akkor csaknem 15 ezren haltak meg.