Nem Guinness-rekord a Hősök tornája

2000.11.05. 18:17
Nem sikerült Guinness-rekordot döntenie Schobert Norbert, honi aerobic királynak, aki a Hősök tornája fantázianevű akció keretében ötezer embert próbált megtornáztatni, a pesti Lurdy Ház parkolójában. Ötezer helyett ugyanis csak majd 3500-an neveztek be egy negyvenöt perces testmozgásra. Így továbbra is kínaiak tartják az együtt tornázás világrekordját, hiszen nekik 4500 lelkes hívet sikerült megnyerniük. A rekord elmaradása ellenére mindenki bizakodóan nyilatkozott a jövő évi Hősök tornájáról, amit tavasszal tartanak majd méghozzá nem annyira meglepő módon a Hősök terén.
3500-an jöttek tornázni
Nem lett meg a rekord
Szikrázó napsütés, illetve elsötétült égbolt látványa váltakozik vasárnap délután a Lurdy Ház parkolója fölött, amikor aerobic rajongók egy csoportja kísérletet tesz az együtt tornázás világrekordjának megdöntésére. Az apropót az szolgáltatja, hogy Schobert Norbert aerobic guru fejébe vette: megdönti a kínaiak világrekordját és legalább ötszázzal többen, kereken ötezren fognak negyvenöt percig mozogni, hogy maguk mögé utasítsák a mostani rekorder Kínát, a maguk 4500-as létszámával. Schmuck Andor egykori MSZP-s fenegyerek a béke tornájának tartja a várható programot, mert mint bizalmasan közli, azon pártszimpátiától függetlenül számos politikus megjelenik majd. Schumck tudni véli, hogy benevez a játékba még Molnár Róbert kisgazda honatya is, akit mint emlékezetes Schmuck Andor legyőzött, a kettejük között folyó fogyókúraversenyben. Molnár persze végül nem érkezik meg, nem úgy, mint Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter.

Schmuck Andor, Deutsch Tamás és Szenes Andrea
A miniszter csak bemelegített
Az Orbán-kormány legifjabb minisztere Szenes Andrea tévéalelnök társaságában várja a Hősök tornáját. A miniszter állítja még a programkezdés előtt, hogy ha hős nem is lesz a tornán, azért végigmozogja a többiekkel a negyvenöt percet. Ebből aztán annyi történik, hogy a bemelegítésen ott van Deutsch Tamás, mikor azonban elkezdődik a móka, amúgy élesben inkább tévéinterjút ad, a királyinak, mely élőben közvetíti a hacacárét. De persze nem csak torna van és szószegő miniszter úr, hanem van sok lelkes tornász és számos, a nagyérdeműt szórakoztatni hivatott előadó. Ez utóbbiak, közé tartozik David Merlini szabaduló művész, aki Schmuck Andor és Schobert Norbi segítségével immár sokadszor kényszerzubbonyba bújik. A két híresség pedig abban van segítségére, hogy jól összekötözzék a művészt.

David Merlini szabadulóművész
A rutinfeladatnak is beillő szabadulást David mintegy tíz másodperc alatt teljesíti és bár csinált már ennél sokkal bonyolultabb mutatványt is, büszkén fogadja a rajongói táborához csatlakozó Deutsch Tamás gratulációját. A sportminiszter nem csak a szabaduló művésszel, de Schumck Andorral is kedélyesen parolázik, a róluk készült fénykép képaláírásának Scmuch Andor azt adná: összenő, ami összetartozik, vagy azt, hogy mellettem az utódom. Közben Szalontai Szílvia valami slágert énekel a színpadon, a közönség a tombol.

Szikora Robi is szórakoztatta a tornászokat
Az itt összesereglett ezreknek úgy tűnik mindegy, ki van a színpadon, mert a műsorvezető felszólítására, hogy tapsoljuk meg, ezt, tapsoljuk meg azt, zokszó nélkül összecsattannak a tenyerek. Még Szenes Andrea is sztár lehet egyetlen percig, ha már nem sikerült szegénynek tévésként, most sikerült aerobic csillagként. Mert kijelenti: ő eddig nem tornázott, de úgy érzi, itt az ideje, hogy elkezdje, ezért jött el személyesen is, a Hősök tornájára. A tömeges aerobicozást amúgy úgy kell elképzelni, hogy öt-hat bombázó mozog a színpadon, egyikük nagyon egyszerű vezényszavakat ordít a mikrofonba, és hozzávetőlegesen ezeket a mozdulatokat ismétli kis fáziskéséssel a tömeg is.

Schobert Norbert legközelebb 15 ezer embert vár a Hősök terére
Fodor János, ismert tévés az élő adás szpíkere. Általában nincs baj azzal, amit csinál, most azonban a színpadon mozgó lányok pulóvereinek eltávolítására szólítva fel, kezd hozzá az élő adás levezényléséhez. Ebben a háromnegyed órában s színpadra lép Szikora Robi, Szalontai Szílvia, s persze nem hiányzik a mezőnyből az ötletgazda Norbi sem. Az elején még mindenki bízik a sikerben, hogy sikerül a kínaiakat maguk mögé parancsolni, de ahogy telik az idő, úgy csökken percről-percre az esélye ennek. Éppen ezért a tízedik perc után elkezdik harsogni a színpadon lévők egymás után, hogy nem a rekord a fontos, hanem, hogy eljöttek a résztvevők.

A zárómérlege a rekordkísérletnek az, hogy nincsen rekord. Éppen ezerrel kevesebben vettek részt a budapesti, mint a pekingi programon. Megközelítően 3500-an neveztek be. Norbi szerint viszont azért rekord mégis az, ami nem az, merthogy ennyien még soha sehol nem aerobicoztak egyszerre. Különben is kevesebb, mint egy év múlva folytatás a Hősök terén, ahová legalább 15 ezer embert várnak.