Csak melegnek tettette magát a főpap

2007.10.14. 16:29
Nem volt homoszexuális, csak annak tettette magát, állítja a hivatalából felfüggesztett vatikáni főpap. A La Repubblica olasz napilapnak azt mondta a férfi, hogy melegek körében gyűjtött információkat.

Tommaso Stenico gyakorta volt látogatója melegek internetes csevegőfórumainak, és munkájával járó pszichoanalitikus vizsgálódásai során találkozott is meleg személyekkel, derül ki a La Repubblica vasárnapi interjújából. Stenico azt mondja, melegnek tettette magát, hogy információkat gyűjtsön azokról, akik "homoszexuális tevékenységükkel rombolják az egyház tekintélyét".

"Mindez tévedés, ez csapda volt. Áldozata vagyok saját törekvéseimnek, amelyek arra irányultak, hogy pszichoanalitikus munkám révén megtisztuljon az egyház" - idézte a prelátust a vatikáni lap.

Papként közeledett

Federico Lombardi vatikáni szóvivő szombaton közölte, hogy a főpapot felfüggesztették hivatalából, és vizsgálatot indítottak az ügyben. Stenico közeledési kísérletét egy fiatalemberhez rejtett kamera rögzítette, a felvételen a pap azt bizonygatja, hogy az azonos neműek szexuális kapcsolata nem bűn. A mostani interjúban a prelátus azt mondja, hogy azért találkozott a szóban forgó férfival, hogy "jobban megértse azt a titokzatos és távoli világot, amely néhány ember - közöttük pap - hibájából oly sok kárt okoz az egyháznak". A pap azt állítja, hogy sosem volt homoszexuális, hanem heteroszexuális, és hű maradt papi esküjéhez, illetve a cölibátushoz.

A 60 év körüli főpap a minap a La7 csatorna Exit című, nagy vihart keltett műsorában elfedett arccal és eltorzított hanggal nyilatkozva vallotta be aktív homoszexualitását, a kúria munkatársai pedig felismerték. A lehető legtermészetesebb módon beszélt hajlamairól, hozzátéve, hogy nem érzi bűnösnek magát. A La Repubblica szerint a prelátus a vatikáni hierarchia egyik "emelkedő csillagának" számított, tagja volt annak a különleges bizottságnak, amely a papok felmentésével foglalkozott, valamint annak a testületnek is, amely a Vatikánba érkező zarándokokért volt felelős.