Iskolaszünet, lezárt utak, megbénult forgalom

2005.01.26. 17:10
Az Oktatási Minisztérium felkérte a települési jegyzőket, tegyék lehetővé az iskolákban a hószünet elrendelését. A nyugati megyékből a havazás miatti helyzet romlásáról szóló hírek érkeznek, országszerte több főúton is akadtak közlekedési problémák.
Az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szüdi János felkérte a települési jegyzőket, hogy a törvény értelmében tegyék lehetővé az iskolákban a hószünet elrendelését, ha a szélsőséges időjárás indokolttá tenné ezt a lépést.

Szerda délutáni hírek szerint két elzárt település van az országban, a Zala megyei Kerecseny és Orosztony, de a közútkezelő már dolgozik az utak felszabadításán.

Romlik a helyzet Vas megyében

A Vas megyei Védelmi Bizottság megtárgyalta a kialakult helyzetet, de azt éppen "küszöb alattinak" ítélte meg, ezért még nem kértték a kormányzattól rendkívüli helyzet elrendelését. A védelmi bizottság azonban, mivel óráról-órára változik a helyzet, lépéseket is tett a megelőzés érdekében. "Arra kértük a Magyar Honvédség illetékes parancsnokságát, hogy a tapolcai kiképzőbázisról mielőbb indítsanak útnak három speciális járművet, amelyek az árokba csúszott kamionok műszaki mentésében segíthetnek" - mondta Markó Péter, a védelmi bizottság elnöke.

Négy elzárt település van Vasban

Az esti órákban tovább romlanak a közlekedés feltételei Vas megyében - tájékoztatott a közútkezelő. "Sötétedés után egyre kevésbé tudjuk tartani az utakat, a főútvonalakon is romlik a helyzet, a viharos szél visszafújja azt a havat, amit egyszer már letakarítottunk, megyeszerte hóátfúvások vannak" - mondta el Somogyi Miklós útügyeletes. Hozzáfűzte: a megyében eddig négy település, Nagymizdó, Rábatöttös, Döbörhegy és Olaszfa teljesen el van zárva a külvilágtól, huszonhat alsórendű útszakaszt le kellett zárni, mert járhatatlanok. A legsúlyosabb a helyzet Sárvár és Vasvár környékén.

A közútkezelő éjszaka is dolgozik az utakon, a legnagyobb gondot Somogyi Miklós szerint továbbra is a keresztbe fordult kamionok jelentik. A 8-as számú főúton a jánosházai körforgalomnál a kamionokat nem engedik Veszprém irányába továbbhaladni, a rendőrség a kamionforgalmat eltereli. Az autóbuszok csak a főutakon közlekednek, a jól megközelíthető településekre az esti járatok is elindulnak. A vonatok továbbra is jelentős késésekkel közlekednek.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletvezetője elmondta, hogy kedd este Körmend közelében egy elektronikai cikkeket szállító kamion a jeges úton megcsúszott, és az út menti árokba borult, közben kidöntött egy villanyoszlopot, majd egy családi ház kerítését is megrongálta. A balesetben a kamion sofőrje könnyebb sérülést szenvedett, az anyagi kár több millió forint.

Elzárt települések Zalában is

Óránként 60-70 kilométer sebességű északnyugati szél hordtaa a porhavat szinte egész nap a zalai utakra, közölte a közútkezelő illetékese még délután. Az ügyeletes kérte, aki csak teheti, ne induljon útnak a kiszámíthatatlan útviszonyok miatt. Két települést, Kerecsenyt és Orosztonyt elszigetelték az elemek szerdán délelőtt. Zalában az esti órákra kissé gyengült ugyan a hóesés, a szélerő 40-50 kilométeres sebességűre mérséklődött, de a dél-zalai Kerecseny és Orosztony továbbra is megközelíthetetlen a hófuvatok miatt; a szerda délutáni-esti buszjáratok 16 faluba nem mentek be - közölték a megyei közútkezelő és a közlekedési társaság ügyeletesei az MTI-vel.

Hólánccal járható alsóbbrendű utak

"Az úthálózat túlnyomó része járható, ezen belül az alsóbbrendű utak legtöbbje nehezen, vagy csak hólánccal felszerelt gépkocsikkal, Kerecsenyt és Orosztonyt pedig legfeljebb csütörtökön délelőttre és csak a mostaninál gyengébb hófúvás esetén tudjuk megközelíthetővé tenni" - tájékoztatott a Zala megyei Közútkezelő Kht. ügyeletese.

Palkovics Tibor közlése szerint a 76-os főút Zalaegerszeget elkerülő mintegy 3,5 kilométeres szakaszát a forgalom elől lezárták, mert a hótolók nem tudtak megbirkózni a helyenként 80-100 centiméter magas hófuvatokkal. A 75-ös főúton Baktüttős és Zalatárnok között délután óta vesztegel egy árokba csúszott hólánc nélküli bolgár kamion; alváztörés veszélye miatt még a katasztrófavédelem speciális darujával sem emelhető ki, amíg rakományát ki nem pakolják. Addig egy sávon halad a forgalom.

"Továbbra is tanácsoljuk, hogy csak sürgős esetben és akkor is hólánccal ellátva induljon útnak bárki, amíg a hófúvás alább nem hagy" - hangsúlyozta az ügyeletes, hozzátéve: 68 hóekéjükkel éjszaka is igyekeznek még alkalmasabb állapotba hozni a zalai utakat.

Több baleset Hajdú-Bihar megyében, megbénult Baranya

Reggel óta több balesetet is okozott a frissen lehullott hó a Hajdúságban. A 4-es főúton keresztbe fordult egy kamion, itt jelenleg is forgalomkorlátozásra számíthatnak az arra haladók. Korábban egy autó ütközött össze egy tehergépkocsival; ebben a balesetben hárman könnyebben megsérültek. A helyszínelés idejére félpályás útlezárást rendeltek el.

Több főútvonalon is megbénult a forgalom Baranya megyében szerdán a hajnal óta tartó havazásban, közölte a közútkezelő. A 6-os főúton és a 66-os úton elakadt kamionok zárták le az útpályát, az 56-os úton Dunaszekcsőnél baleset nehezítette a közlekedést, de a járműveket 11 óra után elvontatták. A nehézségeket itt sem a havazás, hanem a hóátfúvások okozzák.

Kamion borult Fejér megyében is

Egy vasárut szállító kamion csúszott az árokba szerdán kora reggel Fejér megyében a 6-os főúton, Rácalmás közelében, közölte a HavariaPress. A kamiont daruval emelték ki az árokból, a 6-os főút Rácalmás és Dunaújváros közötti szakaszát félpályán lezárták. Fejér megyében az éjszaka 3-5 centiméter hó hullott.

Néhány órára lezárták a kamionok elől a 8-as számú főútat, de délutánra feloldották az útzárat. Így a Fejér megyéből Veszprém felé tartó kamionosoknak immár nem kell kerülőt tenniük, és újból közlekedhetnek a 8-as főúton. Korábban a Fejér megyei rendőrök Székesfehérváron elterelték a kamionforgalmat a 63-as és a 62-es főutak csomópontjánál.

Lezárták a 6-os utat

Öt-hat centiméteres hó esett az éjjel Tolna megyében, de a folyamatos havazás egyelőre nem okoz fennakadást a közlekedésben, közölte szerdán a megyei közútkezelő. A mellékutak havasak, a főutak hókásásak, fúj a szél, de egyelőre a hófúvás sem okoz gondokat. A folyamatosan szakadó hó miatt lezárta a rendőrség a 6-os főútat Tolna és Baranya megye határán - értesült a HavariaPress. Mivel a késő délután folyamán Pécsvárad és Mecseknádasd között sok jármű elakadt, ezért a rendőrség fél négytől teljes szélességében lezárta az út mecseki szakaszát, Bonyhádtól kezdődően. Ezen az útszakaszon jelenleg egyáltalán nem lehet közlekedni, ezért a rendőrség arra kéri az úton levőket, hogy kerüljék el ezt az útszakaszt.

Szolnok, Győr, Csongrád

Jász-Nagykun-Szolnok megyében szerda reggelig 1-5 centiméternyi hó esett, ez a közlekedést lelassította, de fennakadást nem okozott, mondta a közútkezelő társaság ügyeletese. Az erős északnyugati szél miatt több helyen "vízszintesen esik a hó", ezért 30 méterre csökkent a látótávolság.

Győr-Moson-Sopron megyében szerdán hajnali öt órakor kezdett, és reggelig 3-5 centiméter hó esett; az erős széllökések miatt több helyen hóátfúvások keletkeztek. Az Edve-Páli közötti útszakasz járhatatlanná vált, közölték a közútkezelők. Sopron és Kópháza között koccanásos baleset történt. Előrejelzések szerint szerdán 20-40 centiméternyi hó eshet le.

Szerdán a késő esti órákra 24 mellékutat tett járhatatlanná személygépkocsik számára Győr-Moson-Sopron megyében az egész napos havazás és a szél okozta hóátfúvások sokasága; egyebek között Szil, Rábapordány, Lébény, Nagycenk és Fertőszentmiklós térségében - tájékoztatták az MTI-t az Állami Közútkezelő Kht. megyei szervezetének ügyeletén. A közlekedési nehézségek ellenére elzárt település szerda este nem volt a megyében, valamennyi falvat legalább egy úton meg lehetett közelíteni - mondta Simon László ügyeletes.

Hozzátette: az erős széllökések a földekről visszafújják a sík vidéken a letakarított havat az utakra. Ez is közrejátszik abban, hogy személygépkocsival nehezen járható a Győr-Veszprém közötti 82-es főút Veszprémvarsány és a megyehatár közötti szakasza, és a Győr-Pápa közötti 83-as főút Gyarmat környéki szakasza, továbbá számos mellékút megyeszerte. A péri repülőtér a rossz látási viszonyok miatt nem tudta fogadni az Audi menetrend szerinti járatát, így a Németországból naponta közlekedő légijármű Schwechaton landolt.

Csongrád megyében kedd óta 10-15 centiméternyi hó esett, ez a forgalmat lassítja, de valamennyi út járható. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében intenzív széllökésekkel kísért havazás kezdődött szerda reggel, a közlekedés lelassult, mert az utak síkosak és sónedvesek, de nagyobb fennakadás nincs.

Kötelező hólánc

Kötelező a hólánc használata szerda déltől a 6-os főúton, a Baranya és Tolna megyében közlekedő járműveknek. Pécsváradnál és Hidasnál táblák írják elő a hólánchasználatot, aminek betartását a rendőrség ellenőrzi. A rendkívüli intézkedésre a Kelet-Mecsekben uralkodó, nagyon rossz időjárási és útviszonyok miatt van szükség.