Az orvos, aki ott se volt

2003.12.19. 10:12
Minden alapot nélkülözőnek tartja a védence ellen felhozott vádakat a MÁV-kórház sztárszülészének ügyvéde. Zamecsnik Péter szerint védence jelen sem volt a halálos kimenetelű szülésnél, és sosem alkalmazott provokált szülést. H. Sz. az indexnek nyilatkozó páciensei szerint az orvos a szülésig korrekt és bizalomgerjesztő, a szülésről azonban megoszlanak a vélemények.
Jelen sem volt annál a szülésnél H. Sz., a MÁV-kórház sztárszülésze, ahol a szülőágyon meghalt a kismama szeptember 11-én - állítja az állásából azóta felmentett adjunktus ügyvédje. Zamecsnik Péter szerint "minden tényalapot nélkülöznek" a védencével kapcsolatos "híresztelések" - írja a Blikk.

Nem találta időszerűnek

"Az elhunyt hölgyet a doktor úr aznap délelőtt megvizsgálta, de hazaküldte, mert még nem találta időszerűnek a szülést" - nyilatkozta Zamecsnik a bulvárlapnak. A kismamánál este megindult a szülés, H. Sz. ekkor azonban egy másik páciensét vizsgálta, a szülésnél jelen sem volt. Ezt az ügyvéd szerint "az orvosi dokumentációk és a belső vizsgálat jegyzőkönyvei is alátámasztják". Ügyfele egyszer sem alkalmazott provokált szülést - állította Zamecsnik.

A Blikk értesüléseit a MÁV-kórház főigazgatója is elismerte. A szülészt ugyanakkor ettő függetlenül, "már bizonyított szabálytalanságok miatt" felfüggesztette - mondta el a Népszabadságnak.

Kiterjedt praxisa volt

A napilap információi szerint a sztárszülésznek valóban kiterjedt praxisa volt, egyes információk szerint évente mintegy négyszáz szülést vezetett. A Népszabadság szerint száz szülés is átlagon felülinek számít.

Bizalomgerjesztő, korrekt ember

Összességében "abszolút jó" véleményen van a most felfüggesztett szülészről egy, az Indexnek nyilatkozó fiatal apuka. H. Sz., akit ismerősei ajánlottak barátnője figyelmébe, végig korrekten, "paráztatás" nélkül tájékoztatta mindkettejüket a várható veszélyekről. A szülést a kiírt időpontban, gyógyszeres rásegítés nélkül vitte végig. "Ha statisztikákat csinálnának a többi menő szülész menetrendjéről, róluk is kiderülne, hogy az ügyeleti idejükben születik a gyerekek többsége" - tolmácsolta barátnője véleményét a fiatal apa. A család tapasztalata szerint egyébként MÁV-kórház más szülész-szakorvosainál szülő nők "is gyorsításról számoltak be".

S. mindhárom gyermekét a sztárszülésznél szülte. A szülés pillanatáig "csak szuperlatívuszokban" tudott beszélni róla. Mint mondta, H. Sz. "bizalmat sugall, korrekt". A szülésről azonban már rossz emlékei is vannak. Bizalma a másodiknál némileg megingott az orvosban. "Anyuka, három ujjnyira kitágult, ez fertőzésveszélyes" - idézte az orvost a kismama. H. ezután burokrepesztést csinált, bár asszisztensének már csak két ujjnyira tágult hüvelyről beszélt.

S. gyanúja szerint harmadik gyermeke megszülésekor előfordulhatott provokált szülés. A délelőtti vizsgálaton, ahova S.-sel együtt összesen hat túlhordós kismama volt berendelve, a szülész kézzel tágította. Az orvos ezután elkérte S. mobilszámát is, hogy kapcsolatban maradhasson a "mindenórás" kismamával. Délután négykor és ötkor is érdeklődött, hogy megindultak-e már a fájások.

S. az öt órai telefonbeszélgetés során enyhe fájdalmakról számolt be, mire az orvos azonnal berendelte. Harmadik gyermeke hat óra után öt perccel jött világra, közel egyidőben a délelött megvizsgált másik öt kismama gyermekével. A kismama szerint H. pontosan tudta, mikorra várható a gyermek születése.

Nem fizetett az elégedetlen kismama

"H. kedves és megnyugtató, egy szülő nőnek pedig ez a legfontosabb" - váltott békülékenyebb hangra végül S. A szülés után hat héttel esedékes kivizsgáláson már teljes volt a béke. Az S.-sel egy napon szülő másik öt túlhordós kismama között azonban volt, aki annyira elégedetlen volt a szülésszel, hogy nem is fizetett - mondta el a kismama az Indexnek.

T. tizenöt hónapja szült a szakorvosnál. H. "végtelen nyugalmat sugárzott", a kismama "tökéletesen megbízott" a szülészben. "Afelé hajtott, hogy természetes úton legyen" - mondta az Indexnek. Igaz T. szintén az esetében kora délutáni vizsgálat napján szült. Ez tényleg meg is gyorsíthatja a szülést", hiszen ilyenkor előfordulhat kézi vizsgálat. T. azonban nem is az orvos ügyeleti napján szült, s "elképzelni sem tudja", hogy az orvos szándékosan veszélyeztetné bármelyik páciense életét. "Felkészült annyira szakmailag, hogy tudjon a kockázatokról" - tette hozzá.

Régen jó módszernek tartották

Egy, a Blikknek név nélkül nyilatkozó szülész szerint a programozott szülés bevett gyakorlat. "Főleg karácsony előtt kéri sok kismama, hogy az ünnepeket már otthon tölthesse" - mondta. Véleménye szerint egyébként a megindított szülésnek több előnye is van, például "nem kell gátat vágni, elviselhetőbbek a fájások és mindenki hamarabb túl van az egészen".

Az Index által megkeresett szakértő ezzel szemben azt mondta, hogy a megindított szüléseknél a fájások valóban rövidebb ideig tartanak, ugyanakkor sokkal hevesebbek. A provokált szülés ugyanakkor előnyös lehet a magzat számára, mivel rövidebb időt tölt a szülőcsatornában, így számos kockázati tényező elkerülhető.

Húsz-huszonöt éve a magyarországi orvosképzésben még biztonságos módszerként tanították a provokált szülést, mostanában erről megoszlanak a szakmai vélemények - írja a Blikk.