Óriási az állatsűrűség, nagyon nagy a fertőzésveszély

2006.06.12. 18:29
A megfigyelési zónába tartozó Móricgáton is találtak az állatorvosok madárinfluenza gyanúja miatt megbetegedett állatokat. A Bács-Kiskun megyei főállatorvos "katasztrófa sújtotta" területeknek minősítette Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Harkakötöny és Tázlár településeket, amelyekről harminc napig nem lehet háziszárnyast kiszállítani.

A madárinfluenza miatt leölt állatok száma várhatóan 300-500 ezer között lesz, mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn az Országos Állategészségügyi Intézetben, ahol a madárinfluenza elleni fellépés teendőiről tárgyaltak az ország vezető állatorvosai. A magyar kormány eddig a madárinfluenza elleni védekezésre mintegy kétmilliárd forintot költött, és várhatóan további egymilliárd forintra lesz szükség. Az angliai ellenőrző laboratóriumból várhatóan kedden vagy szerdán érkezik meg az a vizsgálati eredmény, hogy a H5N1 vírustörzsről van-e szó, amely az emberre is veszélyes.

Molnár Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Állategészségügyi Állomás igazgatója arról beszélt, hogy nehezen lehet az állatok leöléséhez megfelelő segéderőt találni. Azért a napi 4000-5000 forintért, amit ezért a munkáért fizetni tudnak, nemigen van jelentkező a veszélyes tevékenységre. Gráf József elmondta: jelenleg Magyarországon mintegy 40 millió baromfi van, ebből mintegy 4,5 millió a víziszárnyas. A hazai víziszárnyasok mintegy felét ebben a térségben tenyésztik.

Az agrárminiszter megerősítette: azok a gazdálkodók, akiknek az állatállományát a járványügyi intézkedések miatt kellett leölni, 100 százalékos állami kártalanításban részesülnek. Azoknak a gazdálkodóknak viszont, akik a kényszerintézkedések miatt nem tudják értékesíteni állataikat, várhatóan csak a későbbiekben lesz részük valamiféle ellentételezésben.

Hétből három

Kiskunmajsa és Szank után a megfigyelési zónába tartozó Móricgáton is találtak madárinfluenza gyanúja miatt megbetegedett állatokat, melyeket azonnal megsemmisítettek, közölte Bács-Kiskun megye főállatorvosa hétfőn délelőtt. A megfigyelési zónába tartozó hat település közül tehát már háromban találtak az állatorvosok madárinfluenzával fertőzött állományt, a gyanús állatok megsemmisítése már megtörtént, mondta Molnár Zoltán.

A június 4-én, Kiskunmajsa-Bodogláron bejelentett libaelhullás miatt már szerdán megsemmisítették az érintett telep teljes állományát. Az eredmény, mely szerint az elhullott állatok H5 vírussal fertőződtek meg, pénteken érkezett meg. Az Európai Unió előírásai szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében több mint 300 ezer szárnyast megsemmisítése kezdődött meg, ami előreláthatóan egy-két napon belül befejeződik.

Katasztrófa

Bács-Kiskun és Csongrád megyében szerda óta tilos a háziszárnyasok szállítása és levágása, közölte a megyei főállatorvos, aki "katasztrófa sújtotta" területeknek minősítette Kiskunmajsa, Jászszentlászló, Szank, Móricgát, Harkakötöny és Tázlár településeket, amelyekről harminc napig nem lehet háziszárnyast kiszállítani.

Molnár Zoltán beszámolt arról, hogy a vasárnap Szankon és később Móricgáton találtak a klinikai tünetek alapján szintén madárinfluenzával fertőzött állományt, melyek megsemmisítése megtörtént. Szankon 19 ezer házi szárnyast semmisítettek meg vasárnap, míg Móricgáton egy ötszáz madárból álló tömőliba-állományban fedezték fel a fertőzést.

A főállatorvos beszámolt arról, hogy a bodoglári libatelep egy kilométeres körzetében lassan befejeződik a baromfiállomány megsemmisítése, míg a szanki és a móricgáti fertőzött telepek környékén, valamint a kisebb és a nagyobb telepeken is megkezdték a szárnyasok megsemmisítését. A megfigyelési körzetet kiterjesztették Bugacra és Bugacpusztaházára is.

Molnár Zoltán szerint a területen óriási az állatsűrűség, így nagyon nagy a fertőzés veszélye. Fokozza a kockázatot, hogy az állatokat szabadon tartják, a vadmadarak pedig szabadon terjeszthetik köztük a fertőzést. A körzetben elrendelték, hogy az állatokat csak zárt térben szabad etetni-itatni, nehogy vadmadarak szállhassanak le közéjük. Ez az intézkedés azonban gyakorlatilag kivitelezhetetlen, mert több tízezres állományok vannak egy-egy telepen, és a gazdák többségének nincs lehetősége arra, hogy a vonatkozó előírásokat betartsa.

Madárinfluenza Északkelet-Ukrajnában

Madárinfluenza-fertőzést észleltek Északkelet-Ukrajna egyik falujában, közölte hétfőn az ukrán rendkívüli ügyek minisztériumának szóvivője. Ez az első eset, hogy az ország fekete-tengeri területein kívül regisztrálták a kórt. Az Oroszországgal határos Szumi város körzetében a mentőegységek több mint 7000 háziszárnyas kiirtására készülnek. A szóvivő nem nyilatkozott arról, hogy a vírus mely altípusára bukkantak, de az ukrán média szerint a H5N1 jelzésű, emberre is veszélyes altípusról van szó.

A madárinfluenza-járvány decemberben öltött tömeges méreteket Ukrajnában, de akkor az esetek a Krím félszigetre és más fekete-tengeri körzetekre korlátozódtak. A szóvivő szerint a mostani járvány csak Piszki falut érinti, és az egészségügyi illetékesek azonnali óvintézkedéseket hoztak a fertőzés elszigetelésére.