Tombol a tél Európában

2003.01.07. 11:55
A megvadult időjárás közlekedési káoszt okoz Európa szerte. Brüsszeltől Moszkváig vagy az áradások, vagy a hóviharok, vagy a metsző hideg hozza lehetetlen helyzetbe az embereket.
A párizsi Charles de Gaulle repülőtéren már megszokott látvány a karikás szemű turista. A nimes-i és montpellier-i repülőtereket bezárták, a Pireneusokon átvezető, Franciaországot Spanyolországgal összekötő autóutak gyakorlatilag járhatatlanok, így tovább növekednek a repülőtereken várakozó sorok. A járatok többsége késéssel indul és érkezik.

A franciáknak mindenből jutott

A francia közlekedési államtitkár Dominique Bussereau hétfő délután megbeszélést folytatott a helyi illetékesekkel arról, hogy a hóviharok miként béníthatták meg Európa egyik legforgalmasabb repterének életét. Gilles de Robien közlekedési miniszter pedig arról egyeztet az autópályákat felügyelő szervekkel, hogy milyen módon lehetne az autósokat jobban tájékoztatni az aktuális útviszonyokról. Jelenleg arra kérik az autótulajdonosokat, hogy lehetőleg kerüljék el a dél-franciaországi bekötőutakat. Mindeközben a Szajna áradása miatt le kellett zárni a folyó jobb és ball partján futó fővárosi utakat. Vasárnap az erős fagyok miatt 15.000 autó kényszerült várakozásra a Párizsba vezető fő autópályán.

Reptérbezárások Északon

A koppenhágai Kastrup repülőtér az erős havazásoknak köszönhetően szintén bezárt. Több mint ezer utasnak jelent mindez kényszerű várakozást. A reptér szóvivője szerint ezt a hónapot egyébként is a járatok folyamatos késedelme jellemezte, ami olykor a négy órát is meghaladta.

Hasonló a helyzet a svédeknél és Finnországban is. A BBC jelentése szerint a vonatok többsége itt is akár több órás késéssel közlekedik. Moszkvában az erős fagyok további három ember életét követelték, a metsző hideg okozta halálos áldozatok száma ezzel tavaly október óta 230-ra emelkedett, és ezek még csak a fővárosi adatok. A hőmérséklet jelenleg mínusz 24 fok körül alakul.

Ahol nincs hó, ott van víz

Görögországban kőomlás veszély, illetve a földcsuszamlás veszélye miatt kellett lezárni több utat a keleti Plaka tartományban. Egy település jelenleg is veszélyeztetett helyzetben van.

Németországban visszavonulóban az árvíz, de Drezdában továbbra is fenntartják a készültséget. A múlt hét viharai legalább hat halálos áldozatot követeltek.

Spanyolországban a Natuile tengeralattjáró legénységének le kellett állítania a Prestige olajszállító mentési munkálatait az erős tengeri viharok miatt.