Nem mászunk ki a gusztustalan időből

2008.01.09. 20:46
Köd, pára, ónos szitálás, a levegő hőmérséklete fagypont fölött pár fokkal - igazi kellemetlen időjárásban lesz részünk még a jövő héten is.

Akár a jövő hét közepéig is változatlan marad hazánk időjárása, mondta el az Indexnek az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa. Marad tehát a nyálkás, ködös idő, fagypont körüli hőmérsékletekkel és ónos szitálással.

Csütörtökön erősen felhős, párás, többfelé tartósan ködös idő várható, a ködben szitálás, ónos szitálás is lehet. Kevés napsütésre ma északnyugaton számíthatunk, szél szinte sehol sem lesz, legfeljebb enyhe szellő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, ennél hidegebb az átmenetileg kevésbé felhős területeken lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire -2 és +3 fok között valószínű.

Ködös kilátások

A következő napokban is borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, többnyire csak ónos szitálás vagy hószállingózás, máshol eső fordul elő. A hétvégén átmenetileg nyugaton elszórtan alakul ki eső.

Ködben

Pénteken nappal nulla és öt fok, a hétvégén plusz kettő és hét fok, jövő hét hétfőn egy és hat fok, kedden nulla és öt fok közötti hőmérsékletek várhatók, eddig bizonyosan marad a párás, ködös idő, ami elől legfeljebb a hegyekbe lehet menekülni.

Front nincs a közelben, de a párás, nyirkos, ködös idő főleg a keringési, a reumatikus, valamint a légzőszervi betegségben szenvedőket megviselheti és a pár fokos meleg, no meg a párás, nedves levegő igencsak kedvez a vírusos betegségek, így az influenza terjedésének.

A téli útviszonyok továbbra is megkeserítik az útrakelők életét. A napközbeni ónos esők után az éjszakai órákban várhatóan köd is nehezíti a közlekedést. Többfelé síkos, jeges, rosszul belátható útszakaszokra kell az autósoknak számítani, a csúszós járdák pedig a gyalogosoknak okozhatnak kellemetlenséget.

Nem éppen kirándulóidő

Továbbra is veszélyesek a főváros környéki erdők turistaútjai: a leszakadó ágak és a jeges, csúszós útszakaszok miatt nem ajánlatos a Pilisben kirándulni. Helyenként több mint egy centiméteres jégpáncél borítja a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit, az turistaösvényeken valóságos szőnyeget képez az ágakról lehullott jég.

Jégben

A havazás és az ónos esőtől kialakult jégréteg nemcsak a fák lombkoronáját, hanem sok helyütt a törzseket is teljes egészében befedi. A fák akár több tonnányi plusz terhet is viselhetnek ezáltal, és emiatt egyre gyakoribbak az ágtörések, fakidőlések.

Jelentős kárt a jég még nem okozott ugyan a Pilisben, azonban a turistautak veszélyesek, nem csupán a leszakadó ágak, hanem a síkos utak miatt is. Különösen veszélyesek a meredek útszakaszok, mint a Rám-szakadék, a Vadállókövek vagy Dobogókő környéke.

A területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a kirándulókat, hogy a balesetek elkerülése érdekében a következő héten ne látogassák a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység erdeit. Sőt érdemes elkerülni az erdőket az olvadás megindulásakor is, mert ekkor a 10-20 méteres magasságból lehulló jégdarabok okozhatnak sérüléseket.