Nem tudták, hogy ikrek, összeházasodtak

2008.01.12. 14:39
Boldognak induló házasságot kellett soron kívüli eljárással felbontania a londoni felsőbíróságnak, miután kiderült, hogy a házasfelek egymás ikertestvérei.

A számos részletében továbbra is titok fedte ügyre egy brit főrend, Lord Alton hívta fel a figyelmet a mesterséges fogantatási, illetve az örökbeadási eljárás adatkezelési szabályainak módosításáról jelenleg folyó felsőházi vita során. A szombati brit sajtóban komoly terjedelemben tárgyalt rendkívüli eset egy olyan brit ikerpárral történt, akiket születésük után nem sokkal örökbefogadott két különböző család.

A testvérek soha nem szereztek tudomást egymás létezéséről, viszont - az azonosíthatóság elkerülése végett szándékosan nem részletezett körülmények között - valahogy találkoztak, egymásba szerettek és összeházasodtak. Röviddel a házasságkötés után azonban - szintén fel nem fedett módon - kiderült, hogy azonos szülőktől, azonos napon születtek, ezért házasságuk a családjogi törvény alapján eleve érvénytelen. A megkötött frigyet a londoni felsőbíróság formális eljárással annullálta.

Lord Alton az ügyet annak a véleményének az illusztrálására hozta fel a parlamenti vitában, hogy ha nem biztosítják a csecsemőkorukban örökbefogadott, illetve donorok révén, mesterséges beavatkozással fogant gyermekeknek a jogot biológiai szüleik megismerésére, az további hasonló eseteket eredményezhet. A felsőházi tag olyan törvénymódosítást javasol, amelynek alapján minden gyermek "genetikai előtörténetét" meg kellene őrizni egy részletes születési kivonatban, és a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermekekkel közölni kellene fogantatásuk körülményeit.

Egy nemrégiben elfogadott brit törvény alapján a művi beavatkozás révén születetteknek, illetve az örökbefogadottaknak 18 éves koruk után joguk van felkutatni biológiai szüleiket, de azokat, akik felnevelték őket, továbbra sem kötelezi semmi arra, hogy feltárják gyermekeik előtt valós származásukat.