Vélhetően az al-Kaida mészárolt Irakban

2007.11.22. 14:53
Egy nap alatt két iraki falura csaptak le azok a fegyveresek, akiket feltehetően az al-Kaida terrorszervezet foglalkoztat. Az első esetben a helyi milícia kemény tűzharcban visszaverte a terroristákat, a második faluban viszont 13 emberrel végeztek.

Az iraki hadsereg egyenruháját viselő, feltehetően az al-Kaida szolgálatában álló fegyveresek csaptak le egy Bagdad melletti falura. A terroristák, egy az amerikai hadseregtől zsákmányolt Humvee típusú katonai terepjárón száguldottak be a Haur Radzsab falu határában felállított katonai ellenőrző pontra, s tüzet nyitottak az őrt állókra.

Iraki biztonsági források szerint három valódi iraki katona vesztette életét a tűzharcban, három pedig megsebesült. Később a terroristák megtámadták a törzsi vezetők által az al-Kaida elleni harcra szervezett helyi milícia épületét is, ahol tíz milicistát lőttek le.

Szintén az al-Kaida számlájára írják egy másik, az ország középső részén, Dijála tartományban található falu megtámadását is. Az al-Kleijaa nevezetű településen azonban nem termett babér, a milíciába tömörült helyi lakosok keményen ellenálltak, s hét támadót a másvilágra küldtek. A helyi erők vesztesége két fő volt.

Dijála tartomány egyébként a szunnita lázadók és az al-Kaida iraki szárnyának egyik bástyája, így az egyik legveszélyesebb térség a közép-keleti országban. Az utóbbi időben azonban számos lázadó állt át a kormányerők oldalára, s csatlakozott az amerikai hadsereg támogatását élvező helyi milíciákhoz. A kormányerők más sikereket is elkönyvelhettek, tegnap letartóztatták az al-Kaida iraki szárnyának egyik feltételezett vezetőjét, akit mintegy húsz iraki rendőr haláláért tartanak felelősnek.