Problémás lesz az első maláj űrhajósnak

2006.04.26. 13:29
Nem lesz egyszerű az első muzulmán űrhajósnak, ha hű kíván maradni az iszlám szokásaihoz. A problémás dolgok megvitatására kétnapos konferenciát rendeznek Malajziában.

Kétnapos konferenciát rendeznek Malajziában arról, hogy hogyan egyeztethető össze az iszlám vallás és az űrben való élet. A probléma azért merült fel, mert Malajzia jövőre egy orosz csapattal együtt űrhajóst kíván indítani az űrbe, írja a BBC.

Az ország első asztronautája nagy valószínűséggel muszlim hitű lesz, ez pedig számos kérdést vet fel.

Problémát jelenthet például az, hogy a muzulmánok minden imádkozás előtt megmosakodnak, ez pedig egyrészt nem túl praktikus a súlytalanság állapotában, másrészt pazarlás is az adott körülmények között. Ugyanígy gondot okozhat az, hogy a hívők Mekka felé fordulva imádkoznak. Vagyis az űrben egy mozgó pontot kéne megcélozni zéró gravitációnál. Az is kellemetlen, hogy a muzulmán imádságok ideje napkeltéhez és napnyugtához kötődik, földkörüli pályán viszont a Nap legalább tucatszor „kel fel” és „nyugszik le”.

A malajziai tudományos minisztérium szakértőket hívott össze, hogy alaposan megvitassák ezeket a kérdéseket. Ez összhangban van a maláj kormány azon törekvésével, hogy promotálja az általa „hadhari iszlámnak”, „civilizált iszlámnak” nevezett irányvonalat, amely támogatja az oktatás, a tudomány és a technológia fejlődését.

Reményeik szerint a konferencián elhangzottak más iszlám országokra is hatással lesznek.