Ötvenezer halottól rettegnek New Orleansban

2004.09.15. 13:47
A legrosszabb esetben hatméteres árvizet és ötvenezer ember halálát okozhatja az Ivan hurrikán New Orleansban. A helyi hatóságok a tengerszint alatt fekvő város teljes pusztulásától tartanak.
Elpusztíthatja New Orleanst az Ivan hurrikán, figyelmeztettek a helyi hatóságok. A francia-kolonialista stílusban épült, egyedi kultúrájú város jelentős része a tengerszint alatt fekszik, a kétszáz kilométeresnél is nagyobb széllel érkező vihar pedig akár hatméteres vízszintnövekedést is okozhat.

Ötvenezer halottas rémálom

Tekintse meg képeinket!
A helyi védelmi bizottság tízezer hullazsákot tart készenlétben hasonló esetekre, Walter Maestri, a város egyik vészhelyzeti irányítója szerint azonban akár ötvenezer ember is életét veszítheti, ha az Ivan pont a város felett halad át.

Az északnyugati irányba haladó hurrikán várhatóan csütörtökön, magyar idő szerint délben éri el a partot. Az ötös erősségi skálán négyes besorolású vihar eddig hetven körüli halálos áldozatot követelt a karibi térségében.

Még erősödhet

Az előrejelzések szerint a hurrikán még erősödhet is, a szélsebesség elérheti a kétszázhatvan kilométerest is. Ezzel a vihar már a legerősebb, ötös kategóriába esne. Más számítások viszont azt jelzik, a partig valamelyest gyengülni fog a vihar ereje.

A hatóságok szerint, ha a vihar útvonala nem változik, a várost hat méteres, kemikáliákkal szennyezett víz öntheti el, ugyanis New Orleanstól délre jelentős olajkitermelés folyik.

Készültség Texasban is

A Houston Chronicle-nek nyilatkozó szakemberek szerint, mivel a hurikán átmérője több mint százhatvan kilométer, gyakorlatilag mindegy, hol ér partot. A vihar miatt még Houston környékén is készültséget rendeltek el. Floridában és Alabamában - ahol a hurrikán érintette területek nem a legsűrűbben lakottak - is háromnegyedmillió ember evakuálását rendelték el.

A New Orleansból menekülők már Baton Rouge-nál, New Orleanstól közel száz kilométerre hatalmas dugót okoznak.