Újabb csoportos öngyilkosság Japánban

2004.10.12. 08:30
Egyre több csoportos öngyilkosságot követnek el faszén-kályhával japán fiatalok. Kedden hét fiatal holttestét találták meg egy furgonban, melyet egy faszenes kézmelegítővel fűtöttek. A hatóság arra következtet, hogy a fiatalok szénmonoxiddal mérgezték meg magukat.
Hét fiatal holttestére bukkantak a japán hatóságok kedden Tokió közelében, s a körülmények arra engednek következtetni, hogy a fiatalok csoportos öngyilkosságot követtek el.

A holttestek egy gépkocsiban feküdtek a japán főváros közelében lévő hegyoldalban, egy elhagyatott helyen. A fiatalok egyik közös ismerőse előzőleg olyan elektronikus levelet kapott, amely burkolt utalást tartalmazott a csoport tervezett öngyilkosságára. Az elektronikus levél címzettje értesítette a rendőrséget, de már nem sikerült megakadályozni a tragédiát.

A nyomozók faszénnel fűtött kis kályhát (kézmelegítőt) találtak az autóban, s ebből arra következtettek, hogy a csoport tagjai szénmonoxiddal mérgezték meg magukat. A feltételezés alapja, hogy az utóbbi években számos hasonló, szénmonoxid-mérgezéses csoportos öngyilkossági eset történt, és visszatérő jelenség volt ezekben az esetekben a faszenes kályha alkalmazása lezárt autóban.

A hatóságok - szintén kedden - két fiatal nő holttestét is megtalálták Tokiótól mintegy 100 kilométerre délkeletre. A tízes, illetve húszas éveikben járó nők egy autó hátsó ülésén feküdtek, s e járműben is, amelynek ablakai zárva voltak, sőt tapasszal le is voltak ragasztva, kis faszenes kályhát találtak a nyomozók.

A japán fiatalság körében valóságos öngyilkossági "járvány" ütötte fel a fejét az utóbbi időkben. Több olyan, japán nyelvű internetes honlap tűnt fel az utóbbi években, amely tanácsokat ad, módszereket javasol öngyilkosságra készülő fiataloknak a tett végrehajtásához.

A szigetországban az utóbbi években meredeken nő az öngyilkosságok száma, Japán az "élmezőnyben van" az öngyilkossági statisztikákban. Hivatalos magyarázat szerint a jelenségért az országban zajló évtizedes gazdasági visszaesés okolható.