Elsüllyedt egy hajó 850 utassal

2006.12.30. 09:21
Közép-Jáva partjainál viharba került és elsüllyedt egy személyszállító haj. A hajón az első hírek szerint 850-en utaztak, a mentők eddig csak kilenc túlélőt találtak.

Mintegy 850 utassal a fedélzetén elsüllyedt egy hajó a viharban a Közép-Jáva partjainál - közölte az indonéziai rádióval a haditengerészet egyik parancsnoka szombaton. A parancsnok szerint félő, hogy a katasztrófának számos áldozata van.

Éjfél körül süllyedt el

Yan Simamora parancsnok az El-shinta rádiónak elmondta, hogy a Senopati, amely a közép-jávai Sumarangból tartott a közép-borneói Kumaiba, pénteken éjfél tájban süllyedt el. A parancsnok elmondta, hogy a mentők eddig kilenc embert találtak meg, de félő, hogy sokan a tengerbe vesztek.

"A mentők helikopterekkel és hajókkal kutatnak a többi utas után, de a rossz látási viszonyok és a kedvezőtlen időjárás akadályozza a mentést" - közölte Yan Simamora. Hozzátette: az erős hullámverés és a szél miatt attól tart, hogy sokan életüket vesztették.

Ebben a hónapban ez volt a harmadik

Idén több mint egy tucatnyi súlyos hajószerencsétlenség történt, csak ebben a hónapban ez volt már a harmadik. December 18-án Szenegál partjainál legkevesebb 80 afrikai menekült meghalt, miután elsüllyedt az őket szállító bárka, tíz nappal később 17-en meghaltak, 140-en eltűntek két embercsempész-hajó elsüllyedése következtében Jemen partjainál azután, hogy a parti őrség tüzet nyitott rájuk.

Az idei legsúlyosabb hajószerencsétlenség februárban történt, amikor elsüllyedt a Szalaam 98 nevű komp a Vörös-tengeren, miután tűz ütött ki rajta, fedélzetén 1415-en utaztak. A mentőalakulatoknak 450 túlélőt sikerült kimenteni. A komphajó a szaúd-arábiai Dubából az egyiptomi Szafaga kikötőjébe tartott. A tragédia a kapitány hibájából történt, mivel a vészjelzést akkor adta ki, amikor a komp már süllyedni kezdett.

Két további hajókatasztrófában haltak meg legalább százan. Márciusban Kamerun atlanti-óceáni partjainál süllyedt el egy hajó 150 utassal a fedélzetén, akik közül 130 ember vízbe fulladt, míg áprilisban Ghánában volt száznál is több áldozata annak katasztrófának, amely során elsüllyedt egy hajó a Volta-tavon.