Elkapták a poligám mormon szekta prófétáját

2006.08.30. 14:26
A nemi erőszakkal, erőszakban való cinkossággal és többnejűséggel vádolt szektavezér egy közúti ellenőrzésen bukott le Las Vegas közelében, egész egyszerűen rosszul volt felszerelve rendszámtáblája. A rendőr azonnal felismerte a zsarnokként ismert 50 éves férfit, aki több fiatalkorú lányt kényszerített házasságba idős férfiakkal.

Warren Steed Jeffs, egy poligám mormon szekta "prófétája" a rendőrség kezére került egy rutin közúti ellenőrzéskor Las Vegasban. A szekta szellemi vezetője, akinek polgári foglalkozása tanár és könyvelő, idén május óta szerepel az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) legkeresettebb bűnözőinek listáján. Hétfői elfogásakor 50 ezer dollár készpénzt (közel 11 millió forint), 15 mobiltelefont, 4 laptopot, több napszemüveget és három parókát találtak nála a hatóságok, írja az AP.

Az 50 éves többnejű férfit a becslések szerint 10 ezer követője prófétának tartja, szektájának már kivált tagjai azonban zsarnoknak tekintik. Az FBI azonban évek óta körözi egy 2002-ben fiatalkorún elkövetett nemi erőszak, valamint erőszakban való cinkosság miatt. „Most felelősségre vonják őt, senki nem törvényen kívüli” – mondta Mark Shurtleff, Utah főállamügyésze.


Warren Steed Jeffs

Jeffs ellen vádként hozzák fel azt is, hogy házasságot szervezett idősebb férfiak és fiatalkorú lányok között a zárt közösségen belül. Megesett az is, hogy a férfiaknak már volt feleségük a házasságkötés idején, a fiatalabb férfiakat pedig arra kényszerítette, hogy biztosítsák támogatásukról az ifjú menyasszonyokat, mikor idősebb férjet rendelt melléjük.

Elfogásakor barátságos volt

A szektavezért Las Vegastól északra tartóztatta fel egy rendőr hétfő éjszaka, mert sportautójának rendszámtáblája rosszul volt rögzítve. Az intézkedő rendőr azonnal felismerte a körözött bűnözőt, és erősítést kért kollégáitól, valamint az FBI-tól. Mikor a helyszínen kikérdezték, először álnéven mutatkozott be, majd a valódi személyazonosságát firtató kérdésekre végül beismerte kilétét.

„Jeffs barátságos volt, azonban egyáltalán nem működött együtt” – mondta az FBI különleges ügynöke, John Lewis. Hozzátette, hogy a szekta vezetője vallási üldöztetés áldozatának tartja magát. Az autóban volt még Jeffs két útitársa is: egyikük a testvére, a másik több felesége közül az egyik. Ők a kihallgatás után szabadon távozhattak.

A mormon egyház több mint száz éve tiltja a poligámiát, így a Warren Steed Jeffs által is képviselt vonal kénytelen volt a mormon egyházat, azaz az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát elhagyni. Mára a szekta az egyik legnagyobb poligám közösségnek számít az Egyesült Államokban, számítások szerint legalább 20 ezer, de akár 40 ezer amerikai híve is lehet.