Kisgyermekek haltak meg a jégcsarnokban

2006.01.03. 08:47
Eddig tizenegy holttestet emeltek ki a bajországi Bad Reichenhall városában beomlott jégcsarnok romjai alól. Az áldozatok között hat kilenc-tizenkét éves korú kisgyermek is van. A mentőcsapatok egy omlásveszélyes fal miatt egyelőre felfüggesztették a keresést, pedig négy ember még valószínűleg a romok alatt van.

A mentőalakulatok kedden délben leállították az áldozatok utáni keresést a bajorországi Bad Reichenhallban, ahol hétfő délután leszakadt egy fedett jégpálya teteje. Az épület egyik megroggyant fala leomolhat, így veszélyeztetheti a területen dolgozó mentőket is.

Eddig tizenegy holttestet emeltek ki a romok alól és további négy személyről feltételezik, hogy az épület maradványai között fekszenek. Elképzelhető, hogy a halálos áldozatok száma így eléri a tizenötöt is.

A Der Spiegel német magazin értesülése szerint az áldozatok között van hat kilenc-tizenkét éves gyermek, egy asszony, valamint egy fiatal fiú és egy lány.

Egyre kevesebb az esély a túlélésre


Tekintse meg képeinket!

A kutyákkal dolgozó mentőalakulatok éjszaka nem észleltek életjeleket a törmelék alól. A hideg miatt egyre kisebb az esély, hogy több mint húsz óra kutatás után valakit élve emelhetnek ki a romok alól.

A jégcsarnok leomlása miatt tizennyolc sebesültet kellett kórházba szállítani, tizenhat könnyebb sérültet a helyszínen láttak el.

A tragédia okáról egyelőre csak feltevések vannak. Az egyik verzió szerint az 1970-es években épült sportlétesítmény tetőszerkezete nem bírta el az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű hó tömegét.

Bad Reichenhall polgármestere ugyanakkor azt mondta: a csarnok munkatársai hétfőn is mérték a tetőre nehezedő hó nyomását, de az nem lépte túl a megengedett határértéket.

Fritz Braun, a városi rendőrség szóvivője a ZDF-nek nyilatkozva tagadta, hogy tudomásuk lett volna bármiről, ami a közelgő tragédiára utalt.

Baljós jelek

A jégcsarnokot bérlő hokiklubb, az EHC egyik vezetője szerint azonban baljós jelek utaltak a közelgő katasztrófára. A ZDF közszolgálati tévének adott nyilatkozata szerint a hokicsapat hétfő négy órára tervezett edzését azért mondták le, mert délután recsegő hangokat hallottak a tetőszerkezet felől.

A nyilatkozó szerint hiba volt, hogy a veszélyre nem figyelmeztették a csarnokban tartózkodókat, illetve hogy óvatosságból nem ürítették ki a csarnokot.

Bajorországban téli szünet van, s a rossz idő miatt sok gyermek ment el a jégcsarnokba korcsolyázni. Becslések szerint a tragédia idején ötvenen tartózkodtak a helyszínen.

A jégpálya összeomlásával szinte egy időben lavina is volt a közeli hegyekben. A hózuhatag legalább egy embert megölt, és két sielőnek is nyoma veszett.

Tragédiák beomló tetők miatt

2005. december 5. - Tíz gyermek és négy aszony halt meg, amikor az oroszországi Csuszovoj városában leszakadt egy uszoda vasbeton teteje.

2004. szeptember 21. - Szentpéterváron beszakadt a Szila részvénytársaság munkásszállójának második és harmadik szintjét elválasztó mennyezetrész. A romok alatt rekedt kilenc ember közül hatot sikerült élve kimenteni, hárman életüket vesztették.

2004. június 20. - Egy iskolai rendezvény 150 résztvevője sérült meg a brazíliai Rio Grande do Norte szövetségi terület székhelyén, Natal városában, amikor beomlott az eseménynek helyet adó tornacsarnok mennyezete.

2004. május 23. - Hatan meghaltak, hárman megsebesültek a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtér 2E érkezési csarnokához vezető egyik kiszálló folyosó betonmennyezetének beomlásakor.

2004. február 15. - Huszonöten haltak meg és száztizenhárman sérültek meg, amikor leomlott a moszkvai Transvaal-fürdő betonteteje.

2004. január 27. - Fehéroroszországban, Krasznopolje település középiskolájában leomlott egy iskolai tornaterem mennyezete. A romok alatt négy diák lelte halálát, 11-et sérülésekkel vittek kórházba.