Tojásnyi jégdarabok verték Nagykanizsát

2005.06.28. 20:43
Míg az ország nagy részén a kánikula tombol, Nagykanizsán és környékén kedden délután óriási vihar pusztított.
"Az elmúlt három órában hetven riasztásunk volt, máskor egy hétig nincs semmi" - mondta az Indexnek a nagykanizsai tűzoltóság ügyeletese, miután kedden késő délután hatalmas vihar söpört végig az ország nyugati városában.

A tűzoltóság ügyeletese szerint kicsavart, és háztetőre rádőlt fák, valamint leszakadt villanyvezetékek miatt érkezett a legtöbb bejelentés. A tűzoltók a vihar után is számos helyen kárelhárítást végeznek, több helyen a pincéből kell kiszivattyúzni a vizet.


Tájkép vihar után. Klikk a képre.
Az orkánszerű szél kíséretében 10-12 percen át tartó jégverés ablakok százait törte be. Tíz-tizenkét tűzoltókocsi 35 főnyi személyzete dolgozik 18 óra óta a letört ágak és kidőlt fák eltávolításán - közölte a katasztrófavédelem megyei ügyeletese 19 óra után röviddel.

Senki sem sérült meg

Paizs László elmondta: elsősorban Zalaegerszegen és körzetében, Nagykanizsa, Lenti és Szepetnek térségében kellett a tűzoltóknak jelentős erőkkel kivonulniuk, hogy eltávolítsák a forgalmi akadályokat. A dél-zalai városban egy nehéz ág zuhant egy álló gépkocsira, a benne ülők azonban nem sérültek meg.

A szakemberek első felmérése szerint több száz hektáron verte szét, fektette el a gabonát és szaggatta meg a gyümölcs- és szőlőskerteket a vihar. A megye érintett sávjában a közutakra iszap került, a két nagyobb város csapadékcsatorna hálózatán dugulásokat idézett elő a jeges vihar, illetve a lezúduló víz.

Az ország más részein viszont a kánikula okozott gondot. A legmagasabb hőmérséklet napközben 28-33 fok között volt.

Az Index előrejelzése szerint szerda estig a sok napsütés mellett főként nyugaton időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet. Szerdán késő délutántól a Dunántúlon több helyen várható zápor, zivatar.