Kihalás fenyegeti a kanadai jetit

2007.05.05. 13:14
Egy kanadai jetikutató bizonyítékot talált a jetik létezésére, de addig nem hajlandó bemutatni 12 másodperces videófelvételét, amíg védetté nem nyilvánítják a mitikus lényt. A kanadai parlament jövő héten tárgyalja a szőrös, emberszabású lény védettségét, miután egy képviselő, Mike Lake benyújtotta ezt kérvényező petícióját.

A legendákban él, de sokak szerint a valóságban is létezik "nagyláb" (bigfoot vagy a kanadai folklórban sasquatch), az az Észak-Amerika erdőségeiben felbukkanó nagy, szőrös, emberszerű lény. Ez egyesek szerint a Himalájában élő jeti tengeren túli rokona. A Nepál és Tibet egyes részein megfigyelt jeti egy kistermetű, majomra vagy medvére hasonlító szülemény, tőle kanadai rokona, a nagyláb annyiban tér el, hogy nagyobb nála. De mindkettő évszázadok óta él az emberek képzeletében, a hiedelmet pedig fenntartja, hogy időről időre jelentkeznek olyan emberek, akik jetit láttak.

Kanadában megvédik


Ott fut a bigfoot

A kanadai parlament egyik képviselője, Mike Lake hisz a kanadai jeti létezésében, és szerinte nem azért látták eddig kevesen, mert szégyenlős, hanem mert kevés van belőle, a kipusztulás szélén áll. Ezért petíciót indított annak érdekében, hogy a sasquatchot felvegyék a kihalás által veszélyeztetett állatok listájára a kék bálna, a lármás daru és a vörösszederfa mellé. Az albertai Edmontont képviselő Lake a kanadai jeti hivatalos védetté nyilvánításáról szóló petícióját ötszáz emberrel íratta alá, és a parlament jövő héten fogja tárgyalni a témát. Egy hasonló felvetést az Egyesült Államok kongresszusához is eljuttattak, a kanadai jeti ugyanis az USA területén is elő szokott fordulni szemtanúk szerint.

Bizonyíték a jeti létezésére

A petíció mögött áll a híres jetikutató, Todd Standing, akinek állítása szerint bizonyítéka van a bigfoot létezésére. A Global National televízió híreiben elmondta, hogy a bizonyítékait majd akkor hozza nyilvánosságra, ha már védettséget szerzett az állatnak, és ha ez megtörténik, a jeti nem lesz többé mítosz. Standing állítólag rendelkezik egy 12 másodperces videóval, amin a sasquatch a kanadai Sziklás hegységben látható. A szkeptikusok szerint azonban a felvételen színészek játsszák el a mitikus szerzeményt. Ezen a videón az 1967-es, Patterson-Gimlin féle jeti látható, aminek valódiságáról még ma is vita folyik:

Ausztráliának is van jetije

A jeti létében való hitet erősítheti, hogy több földrészen is él a legendája. Ausztráliában yowies-nek nevezik, Kanadában gogote-ként is ismerik, az ottani amerikai őslakosok által használt elnevezés után pedig sasaquatchnak nevezik (ez szőrös embert jelent). A jetikkel való találkozásokról már a 19. századból vannak feljegyzések, de legtöbben néphitnek, mítosznak vagy hoaxnak vélik az emberszerű lényt. A területének 90 százalékában lakatlan Kanadában mai napig rendszeresen jelentkeznek olyan emberek, akik jetit láttak. Az UFÓ magazin eheti számában pedig arról tudósítanak, hogy Magyarországon, Tótkomlóson is láttak jetit.