Letartóztatták a Jukosz vezérét

2003.10.25. 19:01
Szombaton letartóztatták a legnagyobb orosz olajipari konszern, a Jukosz első emberét. A milliárdos Mihail Hodorkovszkij ellen az orosz államügyészség csalás és adócsalás miatt emelt vádat.
A befolyásos orosz olajmágnást egy speciális egység szombaton délelőtt vette őrizetbe, amikor Hodorkovszkij magánrepülőgépe leszállt egy szibériai nagyváros, Novoszibirszk repülőterén. A gyanúsítottat kihallgatásra visszavitték Moszkvába.

Az ügyészség közlése szerint nem csak magánszemélyként hanem a Jukosz elnökeként is vádolják Hodorkovszkijt. A hat vádpont ismertetése után az orosz milliárdost a moszkvai törvényház épületébe szállították, ahol döntenek előzetes letartóztatásáról. Rajta kívül az ügyészség eljárást folytat a Jukosz két további nagyrészvényese ellen, többek közt adócsalás miatt.

A leggazdagabb orosz

Az Oroszország leggazdagabb emberének számító Hodorkovszkij letartóztatását azzal indokolták, hogy pénteken nem jelent meg egy kihallgatáson, és ki sem mentette magát. Magát a Jukosz olajcéget hónapok óta vizsgálja az igazságszolgáltatás. Olyan magánosítási tranzakciókat világítanak át még a kilencvenes évekből, amelyek során Hodorkovszkij és más személyek nagy vagyonhoz jutottak, emlékeztet az APA.

A Jukosz közleménye szerint Hodorkovszkij ügyvédei időben értesítették az ügyészséget arról, hogy a cég első embere üzleti útjáról csak hétfőn érkezik vissza Moszkvába. Az orosz mágnás korábban azt fejtegette, hogy meghurcoltatásának oka Vlagyimir Putyin elnök hatalomért és befolyásért folytatott harca, hiszen a parlamenti választások előtt az elnök politikai ellenfelelit támogatta.