Tényleges életfogytiglant kért az ügyész Kaiser Edére

2004.12.13. 13:18
A bizonyítási szakaszt ismét berekesztették, mivel a százhalombattai fegyverkeresés nem lett eredményes. Az ügyész tehát folytatta vádbeszédét, és tényleges életfogytiglani büntetést, illetve maximális időtartamú, fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért a két fővádlottra.

A korábban felfüggesztett ügyészi vádbeszéddel folytatódott a móri bankrablás büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. Mint ismeretes, a múlt héten egy védett tanú jelezte, hogy tudja, hol vannak a bankrabláshoz használt fegyverek. A bíró a tények ismertetése során a hétfői tárgyaláson is kitért a múlt hét fordulatára. Elmondta, hogy a védett tanú Százhalombattát nevezte meg, ahol látta a gyanúsan viselkedő személyeket a temetőben két héttel a mészárlás után.

Elromlott a kamera a temetőben

A bíró úgy fogalmazott, "nem derül ki a rendőrségi jegyzőkönyvből, hogy keresték volna" a fegyvereket. A bíróság arra kérte a rendőröket, hogy készítsenek felvételt a fegyverek utáni - eredménytelen - kutatásról, de elromlott a kamera, ezért csak fotók készültek. A bizonyítás kiegészítése tehát eredményre nem vezetett, így a bíróságnak nincs más választása, mint a bizonyítási eljárást berekeszteni, mondta a büntetőtestület vezetője.

Ezután folytatódott a fegyverkeresés miatt felfüggesztett ügyészi vádbeszéd, mégpedig a móri bankrablásra vonatkozó részletekkel. Az ügyészség szerint tény, hogy Kaiser kifejezetten ennek a bankfióknak a kirablására készült. Bűnösségét szemtanúk vallomása alapján látja bizonyítottnak a vádhatóság, ugyanis utólag legalább négy tanú felismerte Kaiserben a rabláskor a bank ajtajánál őrködő embert.

Életfogytiglan

Az ügyész Kaiser Edére életfogytig tartó fegyházbüntetést kért, azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadlábra helyezésre ne legyen lehetőség. Az ügyészség bizonyítottnak látja, hogy Kaiser Ede rálőtt a bank biztonsági őrére, amikor máig ismeretlen társával behatolt a pénzintézetbe, egy másik, célt tévesztett lövéssel pedig egy alkalmazottat akart megölni. Hajdú Lászlóra, a másik fő vádlottra az ügyész az esetében kiszabható leghosszabb időtartamú fegyházban letöltendő szabadságvesztést kérte.

Az ügyészség kéri, hogy a Fővárosi Bíróság mondja ki Kaiser Edét bűnösnek társtettesként nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben, társtettesként emberölés kísérletében, társtettesként jelentős értékre fegyveresen, bűnszövetségben, csoportosan elkövetett rablásban. A vádhatóság továbbá bűnösnek látja Kaisert többrendbeli rablásban, rablás kísérletében, súlyos testi sértésben, háromrendbeli, lőfegyverrel való visszaélésben, közokirat-hamisításban, illetve kábítószerrel való visszaélésben is.

Hajdú Lászlónál hasonló vádpontokban kért büntetést az ügyészség. Hajdú szerintük a nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben részben mint társtettes, részben mint bűnsegéd vett részt. Kaisernél enyhítő körülményként szóba jött a beismerő vallomás, amely azonban nem teljes; súlyosbító körülményként a "bűnöző életmód" vetődött fel, illetve az, hogy korábbi, lopásnak indult tettei rendre rablássá fajultak.

A tárgyalás délután a harmad-, negyed-, ötöd- és hatodrendű vádlottakra vonatkozó védőbeszédekkel folytatódott, Kaiser és Hajdú védelmében december 17-én szólalnak fel jogi képviselőik, ítélethirdetés december 21-én várható.