Magyarokat is kitelepítettek Kaliforniában

2007.10.24. 06:59
Több mint félmillió embert, köztük harminc magyar családot telepítettek ki a Kaliforniában pusztító tűzvész miatt, a helyi magyar szervezet pénztárosának háza a lángok martalékává vált. A nemzeti gárda a tüzek környékét több kilométeres körzetben lezárta, így a károk mértékét egyelőre nem lehet felmérni. Schawzenegger szerint a lángok 68 ezer lakóházat fenyegetnek.

A Kalifornia déli részén pusztító tűzvész miatt San Diego egyes városrészeiből kitelepített magyarok valószínűleg a rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket, számolt be helyi idő szerint kedd este Gidófalvi Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnöke.

Csaknem harminc magyar családot telepítettek ki azokból a körzetekből, amelyet elértek a lángok. Kedd estére bizonyossá vált, hogy a helyi magyar szervezet pénztárosának, Mészáros Lajosnak a háza a tűz martalékává vált. A többi család otthonáról nem tudni semmit. Egyelőre nem lehet felmérni a károkat, a nemzeti gárda ugyanis a tüzek környékét több kilométeres körzetben lezárta, mondta Gidófalvi Zoltán, aki az evakuálási határtól egy mérföldre délre lakik.

Befogadták őket

Elmondta, hogy ők is befogadtak egy ismerős házaspárt és gyerekeit. Ennek a családnak a háza épségben maradt, annak ellenére, hogy attól méterekre tombolt a tűz, az utcában, ahol a ház áll, raktárépületek, kerítések, kertek égtek le.

Klikk!

Tájékoztatása szerint a szél ereje kedd estére egy kicsit alábbhagyott, és a helyi híradások alapján úgy tűnik, hogy a tűzoltók hamarosan meg tudják fékezni a 60 mérföld széles sávban pusztító tüzet.

Elmondása szerint az események rendkívül gyorsan zajlottak. Előző nap este a várostól 60 mérföldre kapott lángra a bozót és a hegyekből nagy sebességgel alábukó Szent Anna-szél a nagy melegben szinte órák alatt végigkergette a lángokat a száraz térségen, a tűz 150 mérföld távolságot tett meg. A San Diego megyében élő 2 millió emberből 500 ezernek kellett szinte egyik pillanatról a másikra elhagynia otthonát.

1500 ház égett le

Több mint félmillió embert szólítottak fel evakuálásra kedd estig a kaliforniai San Diego megyében pusztító tűzvész miatt, a katasztrófának öt halálos áldozata van. A lángok 1500 lakóházat és üzletet pusztítottak el.

Dana Perino fehér házi szóvivő bejelentette, George Bush csütörtökön Kalifornia szövetségi államba látogat, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről, szolidaritását fejezze ki a lakosságnak és biztosítsa, hogy helyi hatóságok minden szükséges segítséget megkapjanak.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó kérte George Bush elnököt, minősítse a tűzvészt nagyszabású katasztrófának, ami szövetségi segítség igénybevételére jogosít fel. A kormányzó az elnökhöz intézett levelében közölte, a katasztrófa olyan súlyos, hogy a szövetségi állam és helyi hatóságok már nem képesek egyedül megbirkózni vele. Schawzenegger közölte, a lángok 68 ezer lakóházat fenyegetnek a szövetségi államban. Több mint hatezren küzdenek a lángokkal. A kaliforniai kormányzat a kárt több százmillió dollárra becsüli.

Gyorsan terjed a tűz

A tűzoltók munkáját 30 repülőgép és helikopter segíti. Kanadából szerdán San Diegóba repül a világ egyik legnagyobb tűzoltó gépe, a négymotoros Martin Mars 25 másodperc alatt 27 tonna víz felvételére képes. A québeci tűzoltóság két gépe már a helyszínen dolgozik.

Az erős széllökések és a forró, száraz időjárás miatt gyorsan terjedtek a lángok. Tizennégy helyen gyulladt ki bozót és az erdő, a lángok 1350 négyzetkilométernyi területet emésztetek fel a Los Angelestől északra fekvő térség és a mexikói határ közelében fekvő San Diego között.

A lakosságot felszólították, hogy ne terhelje le a mobilhálózatot és mindenben segítse a tűzoltókat. A katasztrófának öt halálos áldozata van, több mint harminc ember, közöttük 18 tűzoltó sérült meg.