Több ezer rab oltja a kaliforniai erdőtüzeket

2007.10.24. 21:08
Legalább egymilliárd dollár kárt okozott eddig a kaliforniai tűzvész. Bush elnök katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az állam déli megyéit és gyors segítséget ígér.

Katasztrófa sújtotta övezetnek minősítette szerdán az amerikai elnök Kalifornia hét déli megyéjét. George Bush ezzel lehetővé tette, hogy szövetségi forrásokat használjanak az erdőtüzek megfékezésére és a későbbi helyreállításokhoz. Az elnök csütörtökön a katasztrófa sújtotta térségbe utazik.

Eddig több mint 1300 ház esett áldozatul a Kaliforniában pusztító erdőtüzeknek, több közülük a módosabbak - köztük filmcsillagok - lakta Malibuban. Összesen 15 helyen ég a bozótos és az erdő Kalifornia déli részén. A lángok több mint 160 ezer hektáron égnek - ez nagyobb, mint a nyolcmillió lakosú New York területe. A két legnagyobb tűz összesen több mint 80 ezer hektáron pusztít.

Egymillióan menekülnek

A mexikói határ közelében fekvő San Diego-ból és környékéről 318 ezer ház lakóit, legalább félmillió embert szólítottak föl arra a hatóságok, hogy hagyják el otthonaikat. Becslések szerint Kaliforniában csaknem egymillióan kényszerültek a tűz miatt elmenekülni. Időközben a hatóságok egyes városrészekbe hazaengedték a lakókat.

Képek a kaliforniai erdőtüzekről

A San Diego-ban élő Enyedi Albert már hazatérhetett házába. Helyi idő szerint szerda reggel ugyanis a város környékén pusztító erdőtűz miatt el kellett hagynia otthonát. A férfi a Független Hírügynökségnek azt mondta: az ő házuk nem sérült meg, de több barátjuk otthona porig égett.

A tűz martalékává vált viszont a San Diego-i magyar szervezet pénztárosának, Mészáros Lajosnak a háza. A kitelepítettek között harminc magyar család is van, számolt be az MTI-nek helyi idő szerint kedd este Gidófalvi Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnöke.

Rabok is oltják a tüzet

Az AFP jelentése szerint nyolcezren küzdenek az erdőtűzzel, 2600 rabot is kirendeltek a lángok megfékezésére. Kilencven repülőből és helikopterből oltják az égő erdőket. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szörnyűnek és tragikusnak nevezte a helyzetet. Az egykori filmsztár azt mondta: három dolog okozta a mostani katasztrófát: a rendkívüli szárazság, a szokatlan hőség és a rendkívül erős szél.

A négy napja tomboló tűzvész eddig három halálos áldozatot követelt, a sérültek száma eléri a negyvenet, jelentette be a kaliforniai kormányzó. Korábban arról érkezett hír, hogy tizennyolc tűzoltó szenvedett sérülést a lángokkal küzdő mintegy tízezerből. Az erős széllökések és a forró, száraz időjárás miatt gyorsan terjedtek a lángok, de az előrejelzések szerint már szerdán alábbhagy az erős szél, hidegebb levegő áramlik a tűzvész sújtotta körzetbe.

Több mint egymilliáérd dolláros kár

Becslések szerint csak San Diego körzetében több mint egymilliárd dollárnyi kárt okozott a négy napja Kalifornia déli részén pusztító tűzvész, közölték szerdán hivatalos forrásból. Az első becslés elkészítésekor csak az anyagi kárt - a porig égett lakóházak és üzletek értékét - vették alapul, az elmaradt hasznot nem számították hozzá.

A sűrűn gomolygó füst miatt egy időre le kellett zárni a San Francisco és Los Angeles közötti autópályát, s ez több kilométeres torlódást eredményezett a fontos közlekedési útvonalon.