Kánikulában igyunk tequilát!

2005.07.28. 17:30
"Az utóbbi években sokkal többször figyelhető meg rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás", állapította meg az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amelynek kutatói nemrégen kimerészkedtek az utcára, és tudományosan kifejlesztették, miként védekezhetünk a hőség ellen. Az Index elolvasta, mi fán terem a védelem.

Budapest, 2005, július 28., délután fél egy. Napsütés, elviselhetetlen hőség. Ha felnézünk az égboltra és ezt látjuk, azonnal keressünk árnyékos helyet!

Napon dolgozni, úgy véljük, embert próbáló feladat. A köztisztasági vállalat munkatársain és a rendőrökön kívül ilyenkor mást nem is kényszerítenek az utcára. Kivéve az újságírókat. Az ÁNTSZ rugalmas kutatói viszont azt javasolják, hogy "csökkentse a fizikai munkavégzést"- és küldje ki maga helyett beosztottját!

Az ÁNTSZ szerint a kisjövedelműek ha tehetik – a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltsék otthon, besötétített szobában, viszonylag hűvösben. A gazdagabbak viszont fizessenek be sítútára az Andokba, vagy mint Lilu édesanyja tette, nézzék meg, milyen érdekes az Antarktisz!

Nagy melegben napi 4 liter folyadékot kell inni. Fontos a sópótlás is! A legajánlottab ital ezért a Tequila citrommal és sóval. Ne várjon addig, amíg szomjas lesz! Tudatosan igyon többet ilyenkor a szokásosnál, és kerülje a partidrogokat!

Az ÁNTSZ alternatív javaslata viszont az, hogy ne fogyasszunk olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint, vagy alkoholt tartalmaz – ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!

Széles karimájú kalappal, napszemüveggel védje magát a nap égető erejétől! A napszemüveg megszűri a káros sugarakat, ezért fontos, hogy jól válasszunk. Napszemüveget például 20 ezer forint alatt semmiképpen se vegyünk!

Dugóban araszolva könnyen elpattanhat egy húr, ilyenkor a dudát esztelenül ütögetni, vagy folyamatosan nyomni nem csak udvariatlan, de tök felesleges, és kimondottan irritáló környezetünk számára. Ha megtehetjük, vegyünk inkább légkondicionált autót!

Amennyiben van kutyánk, vigyük sétálni, és engedjük, hogy lehűtse magát a vízben! Szakértők szerint egyetlen percre se hagyjuk azonban magára az autóban. A zárt térben ugyanis a hőmérsékelt pillanatok alatt ötven fokra emelkedhet, akár árnyékban állunk, akár a napon. Ez pedig ebünk biztos halálához vezet.

Korlátozzák a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig). Árnyékos helyen próbáljanak pihenni. Napközben fényvédő krémmel többször kenje be bőrét.

Ne sportoljunk napközben! A sport = halál.

Napozáshoz feltétlenül vigyünk magunkkal egy üveg olajat, és távcsövet, egy kézkrémet, fekvőalkalmatosságot, sok vizet és egy hátizsákot!

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon!

Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt! A képen látható nőt például a legszívesebben áthúznánk egy piros kereszttel.

A legcikibbnek az számít, ha valaki panelházban lakik. Az ÁNTSZ azt tanácsolná, hogy adjuk el lakótelepi lakásunkat, és költözzünk Budára, lehetőleg kertesházba. Az udvaron medencét, és virágágyást kívánunk mindenkinek!