Öngyilkos lett a karcagi ámokfutó rendőr

2005.09.16. 06:40
Csütörtök este hét óra körül kezdett lövöldözni egy rendőr Karcagon. Az elfogására indult rendőrségi vezetőket megsebesítette, majd a kommandósok által lezárt városban hajnal 3-kor öngyilkosságot követett el.

Megölte magát az a rendőr, aki ismeretlen okból lövöldözni kezdett csütörtök este Karcagon, és a városi kapitányt is megsebesítette.

A karcagi kapitányság állományába tartozó rendőr késve jelentkezett szolgálatra, majd pisztolyát az ügyeletes tisztre fogta és arra kényszerítette, hogy a fegyverszobából sorozatlövő fegyvert, egy gépkarabélyt több lőszerrel kiadjon, állapította meg a Budapesti Katonai Ügyészség. A rendőr ezután az ügyeletes tisztet bezárta az egyik előállító helyiségbe, és lövöldözött a kapitányság épületében a folyosón, illetve ajtókat lőtt szét, majd kijutotta az utcára és elmenekült, közölte Ács Tibor, az ügyészség szóvivője az MTI-vel.

Öngyilkosságok 2005 nyarán
a fegyveres testületekben
2005. július 14. Egy szolgálatban lévő határőr szolgálati fegyverével vetett véget életének Záhonynál, miután társa belesett a vízbe egy járőrhajóról.
2005. augusztus 4. Szolgálati fegyverét fordította maga ellen az encsi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) kapitányság épületében egy harminc év körüli rendőr, aki a helyszínen életét vesztette.
2005. augusztus 23. Önvédelmi fegyverével ölte meg magát a Siófoki Rendőrkapitányság szolgálaton kívüli 31 éves rendőre.
2005. augusztus 26. Előbb bankot rabolt, majd öngyilkosságot kísérelt meg egy őrnagy Budapesten. A férfi túlélte az öngyilkossági kísérletet.

A rendőr ezután a város központjában lövöldözött. A lövéseket, köztük rövid sorozatokat, a település több pontján lehetett hallani. A lövöldöző az elfogására indult rendőrségi vezetők közül rálőtt a bűnügyi osztályvezető gépkocsijára, majd később a lábán megsebesítette a város rendőrkapitányát. A helyi rendőrség első emberét a karcagi kórházba szállították. (A HavariaPress értesülései szerint a kapitány saját felelősségére már elhagyta a kórházat.)

A Karcagra vezető utakat a rendőrség az éjszaka lezárta, és Szolnokról, valamint Budapestről indultak kommandósok a keresésére. Mivel katonai bűncselekmény gyanúja merült fel, a rendőrség értesítette a Budapesti Katonai Ügyészséget, az ügyeletes ügyész pedig a helyszínre sietett és átvette az elfogás irányítását.

A rendőrség részéről speciális tárgyalótiszt is jelen volt az akciónál, mert volt a férfinél egy rádióadóvevő és így sikerült vele a kapcsolatot felvenni. Úgy tűnt, hogy a tárgyalás sikeres lesz és a férfi a többórás bujkálás után önként besétál a kapitányságra és feladja magát. Azonban közvetlenül a kapitányság épületénél, egy hátsó kocsibejáró előtt tíz méterre főbe lőtte magát - mondta a szóvivő.

A rendőrnek nem volt követelése, tettének indítóoka egyelőre ismeretlen. A katonai ügyészség nem államigazgatási eljárásban vizsgálja az ügyet, mivel büntetőeljárásban indult a nyomozás. Az, hogy elhunyt az elkövető, azt jelenti, hogy felelősségre nem lehet vonni, de ettől függetlenül a körülményeket - hogy pontosan mi történt, és mi volt a motívum - a korrekt tényállás megállapítása érdekében tisztáznia kell a katonai ügyészségnek.