Katasztrófaturisták Budapesten

2006.04.05. 12:06
Budapesten minden idők legmagasabb vízállását mérték néhány órával ezelőtt. A víz már apadt néhány centimétert, de talán nem került ki későn a katasztrófaturistáknak útvonalat ajánló tábla.

"KATASZTRÓFATURIZMUS!" - hirdeti egy tábla a Batthyány téren a néhány órája már nem áradó Duna előtt.

A magyar és angol nyelvű információs tábláról nem lehet megállapítani, hogy ki adta ki, mindenesetre egy térképpel megsegített útvonalat ajánl a magyar fővárosba vetődött katasztrófaturistáknak.

Az ismeretlen szerző szerint egy magára valamit is adó katasztrófaturista a Jászai Mari tér - Margit híd, Bem rakpart - Clark Ádám tér - Lánchíd - Roosevelt tér - Belgrád rakpart - Március 15. tér útvonalat követve kattintgat fényképezőgépével és vág lehetőleg drámai arcot.

A látnivalók és érdekességek között nem sorolja fel híres rakparti épületeinket, hidainkat, hegyeinket, stb., kizárólag a folyóra koncentrál: "Árad a Duna!".

Egy valódi katasztrófaturistát is megszólaltattunk, aki már reggel fél 9-kor a gáton volt. Angol nyelven beszélt, de hogy melyik országból érkezett, azt nem sikerült kideríteni. (Olyan magától értetődően ejtette ki városa nevét, hogy pofátlanságnak éreztük megkérdezni az országot.)

Pedig elkövethettük volna ezt az otrombaságot, mert lekicsinylően beszélt az árvizünkről, szerinte még egy métert kellene emelkednie a víznek, hogy a BBC-nek megérje eljönni Budapestre.

Sok budapesti is fényképezi egyébként a Dunát:

És vannak, akik csak drámai arccal néznek:

Mások motorcsónakkal járnak: